Talvivaaran Perä: Vielä eilen oli syytä uskoa rahoitukseen

Talvivaara Sotkamon ajautuminen konkurssiin tuli yllätyksenä toimitusjohtaja Pekka Perälle. Perän mukaan yhtiöllä oli vielä eilen aihetta uskoa, että Talvivaaralla on tänään rahaa toiminnan jatkamiseen.

- Aamulla selvisi, että rahaa ei ole, Perä sanoi Talvivaaran tiedotustilaisuudessa. Hän ei kertonut tarkemmin, mihin rahoituksen saanti kaatui.

Sekä Perä että Talvivaaran selvitysmies Pekka Jaatinen vakuuttivat, että pitkäaikaisen rahoitusratkaisun löytyminen Talvivaaralle oli lähellä. Jaatisen mukaan Talvivaaran jatko ei kaatunut siihen, että mahdolliset rahoittajat olisivat säikkyneet yhtiön ympäristövastuita. Perän mukaan moni sijoittaja vetäytyi kuitenkin kesän aikana neuvotteluista ympäristöluvituksen epäselvän tilanteen vuoksi.

Jaatinen arvioi, että Talvivaara Sotkamon konkurssimenettely voi kestää pitkään. Velkojille tuskin kertyy konkurssista mitään jaettavaa, koska pesässä ei ole varoja ja velvoitteiden hoidosta kertyy merkittäviä kuluja.

Perä myönsi, että myös Talvivaaran kaivostoiminnan loppuminen on mahdollista, mutta se olisi yhteiskunnan kannalta vastuuton ratkaisu.

Riittävä rahoitusratkaisu oli edellytys Talvivaaran yrityssaneeraukselle, jota yritys haki viime vuoden lopulla. Neuvottelut lyhyen aikavälin rahoituksesta eivät kuitenkaan onnistuneet, ja siksi myöskään pitemmän ajan rahoitusneuvotteluja ei saada päätökseen, Talvivaaran kaivosyhtiö kertoi tiedotteessaan.

Pörssinoteerattu Talvivaaran kaivosyhtiö on varsinaista kaivostoimintaa harjoittaneen Talvivaara Sotkamon emoyhtiö.

Se jatkaa toimintaansa vielä toistaiseksi ja pyrkii tiedotteen mukaan hankkimaan riittävän rahoituksen hankkiakseen kaivostoiminnan konkurssipesältä.

Talvivaaralla on velkaa toista miljardia euroa. Yhtiön yrityssaneerauksen selvitysmies Pekka Jaatinen arvioi aiemmin syksyllä, että konkurssissa kenellekään yhtiön velkojalle ei jäisi jaettavaa.

Talvivaara Sotkamon hakeutuminen konkurssiin ei vaikuta vireillä olevaan ympäristörikosjuttuun. Syyttäjä vaatii kaivosyhtiöltä 850 000 euron yhteisösakkoa. Lisäksi neljää Talvivaaran johtoon kuuluvaa syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Jos kaivosyhtiö asetetaan konkurssiin, syyttäjän mukaan yhteisösakkovaade kohdistuu konkurssipesään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.