Talvivaarassa rakennustyöt jatkuvat taas

Talvivaaran kaivosalueella toiminnat jatkuvat normaalisti ja urakoitsijoita on palannut työhön, Kainuun ely-keskuksesta kerrotaan. Tänään on esimerkiksi jatkettu uuden vesialtaan rakentamista.

- Meidän vaatimuksestamme tiettyihin kriittisiin paikkoihin urakoitsijoita on palannut ja palaamassa. Kriittisimmät toiminnot jatkuvat normaaliin tapaan, sanoo ylijohtaja Kari Pääkkönen.

Keskuksen mukaan ympäristöonnettomuuden riski kasvaisi, jos toimintaa ei jatkettaisi.

Esimerkiksi putket eivät saa jäätyä tai vedenpuhdistus loppua. Pääkkösen mukaan on mahdollista, että yhtiön työntekijöitä lähtee ja kaivosalueelle tulee henkilöstövaje.

Ely-keskuksen työntekijöitä käy kaivosalueella joka päivä ainakin tulevien viikkojen ajan.

- Tällä hetkellä riskien toteutuminen ei ole todennäköistä. Ne ovat hallinnassa, Pääkkönen sanoo.

Hänen mukaansa nyt varaudutaan etenkin kevään tulviin, joita varten pumppauksen ja puhdistuksen pitää olla kunnossa.

Ely-keskus on saanut ympäristöministeriöltä miljoonia euroja, jotta voi rahoittaa esimerkiksi rakennustöitä kaivosalueella. Ne jäänevät ely-keskuksen maksettaviksi, koska konkurssiin menneellä yrityksellä ei ole siihen rahaa.

Pääkkönen sanoo, että ely-keskus on pystynyt palkkaamaan lisää henkilöstöä tapauksen vuoksi ja käyttämään ulkopuolisia asiantuntijoita.

Kaivostoimintaa harjoittava Talvivaara Sotkamo ilmoitti toissa päivänä hakeutuvansa konkurssiin, koska tarvittavaa lisärahoitusta ei saatu. Kaivosalueelle etsitään nyt jatkajaa. Jos sitä ei löydy ja kaivos päätetään ajaa alas, kyseessä on vuosikausia kestävä tehtävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.