Talvivaarassa sattunut rikkivetymyrkytyksiä aiemminkin

Talvivaaran kaivosalueella on sattunut vakavia rikkivetymyrkytyksiä aiemminkin, todetaan onnettomuustutkintaraportissa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tutki Talvivaaran työturvallisuutta sen jälkeen, kun kaivoksen työntekijä kuoli rikkivetymyrkytykseen maaliskuussa.

Raportin mukaan edellinen vakava tapaus sattui toukokuussa 2010. Silloin kahdesta myrkytyksen saaneesta toista jopa elvytettiin. Tukesin mukaan vakituinen henkilöstö oli vuosien aikana jo niin tottunut rikkivedyn hajuun, ettei siihen enää suhtauduttu vakavasti.

Tukes havaitsi Talvivaaran työturvallisuudessa monia epäkohtia. Esimerkiksi prosessilaitteiston suunnittelu ja kunnossapito oli puutteellista, eikä vaaratilanteisiin ollut varauduttu tarpeeksi hyvin.

Tukesin mukaan työturvallisuuden laiminlyönti johtui muun muassa siitä, että kaivoksen tuotantoprosessin teknisten ongelmien ratkominen vei paljon aikaa.

Talvivaaran kaivosyhtiön mukaan vuosien 2010 ja 2012 rikkivetymyrkytykset olivat erityyppisiä eikä niitä voi sen vuoksi rinnastaa.

Kaivosyhtiö vakuuttaa, että turvallisuusasiat ovat nyt kunnossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.