Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Saksalaisen maksupalveluyhtiö Wirecardin skandaali paisuu paisumistaan. Wirecardin kakkosjohtajalla Jan Marsalekilla on epäilty olevan yhteyksiä tiedustelupalveluihin.

Marsalek katosi sen jälkeen, kun Wirecard kertoi hakeutuvansa maksukyvyttömyysmenettelyyn. Wirecard joutui kesäkuussa kriisin keskelle sen jälkeen, kun yrityksen kerrottiin kadottaneen 1,9 miljardia euroa.

Tilinpitäjät pitävät 1,9 miljardin euron puhallusta huolellisena ja monimutkaisena petoksena.

Sekä brittiläinen Financial Times että itävaltalainen Die Presse kertoivat perjantaina Marsalekin epäilyttävistä toimista. Die Pressen mukaan Marsalekilla oli pääsy erittäin luottamuksellisiin Itävallan salaisen poliisin ja sisäministeriön tietoihin, jotka hän luovutti välikäden kautta äärioikeistolaiselle vapauspuolueelle FPÖ:lle.

Financial Times paljasti, että Marsalekilla oli pääsy salaisiin tietoihin myös Britanniassa. FT kertoo, että Marsalek muun muassa selosti hermomyrkky Novitshokin koostumusta liikekumppaneilleen finanssimaailman keskuksessa Lontoon Cityssä ilmeisesti tehdäkseen vaikutuksen heihin.

Novitshok tuli kuuluisaksi, kun Venäjän entinen agentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin hermomyrkyn avulla Britanniassa vuonna 2018. Molemmat selvisivät kuitenkin hengissä.

Etsittyä 1,9:ää miljardia euroa ei luultavasti ole olemassa

Vuonna 1999 perustettu Wirecard aloitti rahoittamalla porno- ja uhkapelisivustoja, mutta siirtyi sittemmin kunnialliseksi maksupalveluyritykseksi.

Wirecard ilmoitti kesäkuussa, että yhtiön tilintarkastajien etsimiä 1,9:ää miljardia euroa ei luultavasti ole olemassa. Rahojen piti olla pankkitileillä Filippiineillä. Filippiinien keskuspankki kertoi, etteivät etsityt rahat ole päätyneet miltään osin Filippiinien rahoitusjärjestelmään.

Marsalek käväisi kriisin puhkeamisen jälkeen Filippiineillä, minkä jälkeen hän katosi Kiinaan.

Sen sijaan Wirecardin ex-toimitusjohtaja Markus Braun pidätettiin epäiltynä markkinoiden manipuloinnista sekä yhtiön taseen ja liikevaihdon paisuttelusta. Hänet vapautettiin sittemmin takuita vastaan.

EU vaatii tutkintaa Saksan finanssivalvonnan toimista

Wirecard-skandaalilla on laajempiakin vaikutuksia Euroopan finanssijärjestelmään. EU vaatii tutkintaa siitä, epäonnistuiko Saksan finanssivalvonta Wirecardin valvonnassa. Taloudesta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis sanoi Financial Timesille, että Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaista pyydetään tutkimaan, onko valvonnassa epäonnistuttu ja jos näin on, mihin toimiin on tarvetta ryhtyä.

Hänen mukaansa EU:n täytyy valmistautua viralliseen tutkintaan siitä, rikkoiko Saksan pankkivalvonta unionin sääntöjä, jos alustavissa tutkinnoissa ilmenee vajavaisuuksia.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisella on heinäkuun puoleen väliin aikaa vastata pyyntöön.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 18.43: Skripaleita ei murhattu, vaan heidät yritettiin murhata, toisin kuin aiemmin kerrottiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.