Taustaselvityksistä yrityksille tärkeää tietoa

Maakuntakaavan kakkosvaihe tulee koskemaan maa-aines- ja pohjavesihuoltoa. Tätä silmälläpitäen maakunnan sora- ja hiekkavaroja on perattu tarkkaan. Valmisteluaineisto ja kaavaluonnos pyritään saamaan nähtäville heti vuodenvaihteen jälkeen.

- Taustaselvitykset antavat rakennuskiviteollisuudelle ja kiviainesyrittäjille hyödyllistä tietoa. Raportteja on esitelty muun muassa kivialan messuilla. Selvityksillä on työllistävä vaikutus, jos yrittäjät tarttuvat asiaan, sanoo suunnittelupäällikkö Olli Ristaniemi Keski-Suomen liitosta.

Uusia työpaikkoja syntynee jatkossa myös turvetuotantoon. Ympäristöministeriö vahvisti 106 turvatuotantoaluetta, jotka käsittävät kaikkiaan 9 000 hehtaaria.

- Suuri määrä turvepotentiaalia jäi vahvistamatta, koska alueilla ei oltu tehty riittäviä luontoselvityksiä. Maakuntakaavan kolmannessa vaiheessa tutkitaan soita lisää ja siltä pohjalta kaavaluonnoksen pitäisi olla valmis vuoden 2010 lopulla.

Yrityksillä on tärkeä rooli maakuntakaavan valmistelussa. Halutessaan ne voivat rahoittaa taustaselvityksiä ja päästä siten mukaan selvitystyötä ohjaavaan työryhmään.

- Periaatteena on ollut, että selvitysryhmäläisillä on oikeus "kuoria kermat päältä" sitä mukaa, kun raportteja tulee. Heillä on tässä muutaman vuoden etulyöntiasema. Yritykset eivät kuitenkaan saa olla mukana varsinaisessa kaavatyössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.