Tavara meni kuumille kiville Black Friday -ostospäivänä

Gigantti löi oman ennätyksensä kaksi ja puoli tuntia ennen kauppojen sulkeutumista

Joulukaupan alkusoitoksi noussut Black Friday -ostospäivä näyttää sujuneen vilkkaasti. Kaupan Liiton mukaan väkeä oli perjantaina liikkeellä mukavasti.

Elektroniikkaketju Gigantin toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen arvioi, että Black Friday sujui erinomaisesti.

 – Uusia ennätyksiä rikotaan. Viime vuosi jäi taakse jo puoli tuntia sitten, Rytkönen kertoi kello 19 aikaan.

Gigantin myymälät olivat pääosin auki kello 21:een saakka. Muutamat pienemmät sulkivat ovensa jo kahdeksalta.

Viime vuonna Gigantti myi vuorokauden aikana tavaraa 17,2 miljoonan arvosta.

Nettimyynti ylitti Rytkösen mukaan tänä vuonna odotukset. Black Fridayn myynnistä tuli 60 prosenttia kivijalkakaupoista ja 40 prosenttia netistä.

Kaupan Liitosta kerrotaan, että ostospäivän myyntiluvut saadaan kokonaisuudessaan vasta ensi viikolla. Kaupan liitto ennakoi aiemmin perjantaina, että Black Friday -ostokset kiinnostavat tänä vuonna aiempaa varttuneempia kuluttajia. Aiemmin ostospäivä on ollut enemmän nuorten kuluttajien mieleen.

Suuriin alennuksiin perustuva Black Friday on peräisin Yhdysvalloista, jossa ostosmania pyörähti käyntiin totutusti jo torstai-iltana, kun kuluttajia virtasi jonottamaan kauppojen oville. Eräät kaupat avasivat ovensa jo torstain puolella ja olivat auki koko yön.

Viritelty laajalti Euroopassa

Tutkimusyhtiö IHS Markit ennustaa, että joulukauppa kokonaisuudessaan kasvaa Yhdysvalloissa 4,2 prosenttia. Ostoinnon nousulle pitäisi olla edellytykset, sillä työttömyys Yhdysvalloissa on ennätysalhainen ja talouskasvu on ollut vahvaa.

Amerikkalaisista lähes 70 prosenttia aikoo tehdä ostoksia kiitospäivän jälkeisenä perjantaina, viikonloppuna ja maanantaina, ilmenee paikallisen vähittäiskauppaliiton kyselystä. Monet kuluttajat sanoivat kyselyssä pitävänsä ostosten tekemistä tärkeänä ja perinteisenä osana kiitospäivän viettämistä.

Vastaavaa ostosjuhlaa on viritelty laajalti Euroopassa. Eräissä maissa Black Friday on aiheuttanut protesteja kulutushysteriaa vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Black Friday -ostospäivä pyörähti käyntiin