Teemu, 25, oli mukana yliopiston tutkimusprojektissa, joka poiki työpaikan

Opiskelua ja työtä yhdistelevä Teemu Vanhamäki, 25, toivoo, että yritykset kertoisivat opiskelijoille suoremmin, mitä osaamista he valmistuvalta nuorelta kaipaavat.

– Olisi hyvä, että yrityksen intressit tulisivat selkeästi esiin, jotta opiskelijan on mahdollista miettiä sopivia oppikokonaisuuksia tukemaan työosaamistaan.

Vanhamäki näkee, että juuri vielä tutkintoa vailla olevien opiskelijoiden palkkaamisesta on yrityksille hyötyä.

– Aiheeseen liittyvillä tutkimuksilla opiskelija voi opintojensa avulla auttaa työnantajaa. Tällöin molemmat osapuolet hyötyvät.

Vanhamäen mukaan opiskelun ja työn yhdistäminen on sujuvaa, kun työnantaja joustaa opiskelujen sitä vaatiessa. Oman alan työ tuntuu mielekkäältä, kun pääsee käyttämään opinnoissa opittuja asioita.

–  Kun tekee päivästä toiseen työtä, joka liittyy opiskeluun, muuttuu myös itse opiskelu helpommaksi. Sitä kautta opiskeluun käytettävä aika vähenee.

Vanhamäki päätyi työhönsä ohjelmistoyritys Solteqille Jyväskylän yliopiston tutkimusprojektin kautta. Projektissa kehitettiin tekoälyn avulla esimerkiksi mobiiliapplikaatiota, jonka avulla voi tunnistaa aivohalvauksen oireita, sekä ajokykyä arvioivaa tekoälyä, joka pohjaa lääkärikertomuksiin.

–  Tutkimus kiinnosti monia yrityksiä eri puolilla Keski-Suomea, ja Solteq otti minuun yhteyttä.

Vanhamäki opiskelee töiden ohessa tietotekniikkaa, ja arvioi alan kasvavan koko ajan.

–  Maailma muuttuu jatkuvasti automatisoidummaksi, tekoäly sekä robotiikka yleistyy, mutta ihmistä ei vielä pitkään aikaan korvata. Tekoäly toimii lähinnä hyvänä työkaluna alansa ammattilaiselle.

Eri koodikielet ovat tulleet Vanhamäelle tutuiksi jo opinnoissa, ja nyt sovelluskehittäjänä koodaaminen on iso osa hänen työtään.

Solteq on suomalainen kasvuyritys, joka pyrkii sloganinsa mukaan yksinkertaistamaan digitaalista maailmaa. Vanhamäen mukaan se tarkoittaa sitä, että suositaan mahdollisimman käyttäjäläheisiä ratkaisuja, jotta kaikki ymmärtäisivät yhä digitalisoituvampaa maailmaa.

– Liika monimutkaisuus ja vanhat järjestelmät ovat monen yrityksen ongelma, josta olisi hyvä päästä eroon.

Solteq työllisti Keski-Suomessa viime vuonna 181 henkilöä. Se on 18 enemmän kuin edellisenä vuonna. Yrityksen kasvusta on iloa myös työntekijälle.

– Meillä on esimerkiksi virkistäytymispäiviä ja hyvät työedut. Työntekijöistä huolehditaan ja halutaan pitää kiinni.

Monesti opiskelijat ovat työyhteisössään nuorimpia työntekijöitä, ja Vanhamäki kokeekin viihtyisän työilmapiirin ja laadukkaan perehdytyksen tärkeänä. Työn kautta Vanhamäki on löytänyt uusia kavereita.

Vanhamäki harrastaa lentopalloa, ja kokee sen tärkeänä elämänosana kaiken kiireen keskellä. Vanhamäki on tavoitteellinen myös harrastuksessaan. Hän pelaa Jyväslentiksessä miesten ykkössarjassa.

–  Olen kokenut liikunnan hyvänä henkireikänä. Treenaamaan mennessä muut asiat unohtuvat nopeasti, ja viikonloput hurahtavat usein pelireissuilla. Kun laittaa kasaan opiskelun, työt ja lentopallon, viikko vierähtää nopeasti, Vanhamäki sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .