Tekes-rahojen potti nousi Keski-Suomessa liki puolella – koko maassa innovaatiorahoituksen määrä on vähentynyt

Keski-Suomi lisäsi Tekes-rahapottiaan neljässä vuodessa 40 prosenttia, vaikka koko Suomessa jaettava summa on pienentynyt.

Keskisuomalaiset yritykset ovat lisänneet tuotekehitystään vauhdikkaasti. Tämä on näkynyt viime vuosina innovaatiorahoituskeskus Tekesin eli nykyisen Business Finlandin Keski-Suomeen myöntämässä rahoituksessa.

Keski-Suomessa Tekesin myöntämä kokonaisrahoitus kasvoi vuosina 2014–2017 peräti 40 prosenttia samaan aikaan, kun koko Suomessa rahoitus laski yli viisi prosenttia. Maakunnan yritysten saama rahoitus on kasvanut ajanjaksona myös paremmin kuin verrokki­maakunnissa Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Vuosina 2014 ja 2015 Keski-Suomeen tuli Tekes-rahoitusta runsaat 15 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 summa nousi 16,7:ään ja viime vuonna liki 21,2 miljoonaan euroon.

Samaan aikaan yritysten rooli rahoituksessa on korostunut. Vielä vuosina 2014–2016 listaa hallitsivat julkisen sektorin toimijat, kuten Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän Ammattikorkeakoulu Oy ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Elinkeinojen kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitosta pitää loistavana asiana sitä, että yritykset ovat aktivoituneet.

– Keski-Suomen yritysten kasvu lähti liikkeelle vuonna 2015. Seuraavana vuonna ne saivat hyvän kasvun aikaiseksi ja viime vuonna niillä oli jo varaa tuotekehitykseen, hän sanoo.

– Kyse ei ole mistään maakunnittain tai alueellisesti korvamerkityistä rahoista. Alueen yrityksistä kertoo hyvää se, että Keski-Suomeen on saatu lapioitua enemmän valtakunnallista rahoitusta. Tämä lupaa hyvää tulevaisuudessa, kun yritykset kehittävät tuotteitaan, Päivänen lisää.

Hän kiittelee sitä, että myös isot yritykset ovat aktivoituneet.

Jyväskylän yliopiston rahoitus on ollut keskimäärin 3–4 miljoonaa euroa. Vuonna 2016 se oli liki kuusi miljoonaa.

Keskisuomalainen listasi suurimmat Tekes-rahan saajat neljältä viime vuodelta. Rajaus on tehty sillä perusteella, että Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ohjelmakausi alkoi vuonna 2014. Tuolloin laadittiin myös Keski-Suomen maakuntastrategia. Elinkeinojen kehittämisessä tavoitteena on synnyttää maakuntaan 10 000 uutta yksityisen sektorin työpaikkaa, 2 000 uutta yritystä sekä lisätä Keski-Suomen vientituloja kahdella miljardilla eurolla. Lisäksi tavoitteena on nostaa yritysten tuotekehitystoimintaa.

Eniten rahaa ajanjaksolla sai Jyväskylän yliopisto, jonka potti oli yhteensä liki 16,9 miljoonaa euroa.

Yrityksistä eniten tukea sai jyväskyläläinen Aidon Oy, joka on älykkäiden sähköverkkojen sekä älykkään mittausteknologian ja -palveluiden tarjoaja. Aidon on moninkertaistanut liikevaihtonsa muutamassa vuodessa. Viime vuonna se oli jo runsaat 90 miljoonaa euroa.

Aidonin Tekesiltä saamasta yli 7,2 miljoonan euron rahoituksesta valtaosa on lainaa. Avustuksen osuus on vain 358 000 euroa. Muutoinkin Tekes-rahoituksessa lainoituksen osuus on kasvussa.

Aidonin toimitusjohtajan Timo Chronsin mukaan Tekesin tuella on ollut tärkeä merkitys.

– Olemme käyttäneet Tekesin rahoituksesta 80 prosenttia teknologisten innovaatioiden kehittämiseen. Kerran käytimme Tekes-rahaa tuotantokonseptin uusimiseen, hän kertoo.

Chrons kiittelee Tekes-lainojen pitkiä maksuaikoja ja lainan alkuvaiheen lyhennysvapaita vuosia.

– Se on ollut erittäin edullista lainaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .