Teknologiateollisuus näkee harmaita pilviä talouden näkymissä

Maailmantalous kasvaa vahvasti, mutta Suomessa kasvu näyttää hidastumisen merkkejä.

Keskellä vauhdittuvaa liittokierrosta Teknologiateollisuus varoittelee harmaista pilvistä talouden näkymissä. Teknologiateollisuuden mukaan sen tänään julkaisema suhdannekatsaus antaa viitteitä siitä, että Suomen kokonaisvienti ei ole enää kasvamassa.

Teknologiateollisuuden tiedustelussa mukana olevat yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia heinä–syyskuussa euromääräisesti 22 prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä, mutta 14 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Tulokset perustuvat Teknologiateollisuuden yrityskyselyyn, jolla selvitettiin alan yritysten uusia tilauksia, tilauskantaa ja henkilöstökehitystä heinä–syyskuussa.

Teknologiateollisuuden toimitusjohtajan Jorma Turusen mukaan maailmantalous kasvaa vahvasti, mutta valitettavasti Suomessa kasvu näyttää hidastumisen merkkejä.

Teknologiateollisuuden arviot sattuivat silmiinpistävän sopivasti keskelle työehtosopimusneuvotteluita. Tiedotustilaisuudessa asiasta kysyttäessä Turunen totesi tilanteen olevan fakta.

– Sehän olisi suuri kiusaus tietenkin, se on ihan selvä. Kyllä me yritetään faktapohjaisesti näitä tarinoita kertoa, Turunen vastasi.

Tämän kuun lopussa on päättymässä keskeinen sopimus eli Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton (entisen Metalliliiton) sopimus, josta neuvottelut ovat meneillään.

Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajan Eeva-Liisa Inkeroisen mukaan vielä ei olla maalissa Teollisuusliiton neuvotteluissa.

– Uskon, että puolin ja toisin on hyvin vahva tahtotila hakea ratkaisua neuvotteluteitse, Inkeroinen sanoi.

Sähkötyöt kuohuttavat

Kuohuntaa aiheuttanut sivujuonne on liittynyt sähkötöihin. Teknologiateollisuus kertoi tänään, että se ja Teollisuusliitto ovat yhtä mieltä siitä, että teknologiateollisuuden sähkömiesten työehdot sisällytetään alan pääsopimukseen eli niin sanottuun metallin sopimukseen.

Teknologiateollisuus kertoo, että olisi halunnut tavata asiassa Sähköliittoa, mutta liitto vastasi jättämällä työnantajalle lakkovaroituksen. Sähköliitto haluaa solmia sähköalan työntekijöille vastakin erillisen sopimuksen. Työnantajapuoli on laskenut, että tämän sopimuksen piirissä on työskennellyt järjestäytyneissä yrityksissä vajaat tuhat sähkömiestä.

Inkeroisen mukaan työnantaja haluaa varmistaa sähkömiehille jatkossakin vastaavan tasoiset työehdot kuin muilla alan työntekijöillä.

Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden on määrä iltapäivällä sovitella työriitaansa. Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut osapuolet tapaamiseen, jossa kartoitetaan työriidan tilannetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Teknologiateollisuus kertoo loppuvuoden talousnäkymistä

Uusimmat

Talous

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Jyväskyläläinen piirtäjä Linda Saukko-Rauta valittiin ensimmäiseksi valtakunnalliseksi vuoden yksinyrittäjäksi – katso video

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.