Tekoälystä lisää mukavuutta asumiseen – Jyväskylässä kehitetty järjestelmä voi säätää asunnon lämpötilan normaaliksi ennen kuin asukas huomaakaan kylmää tai kuumaa

Sensoriteknologia ja tekoäly tulevat myös asumiseen. Lehto Asunnnot Oy:n hankintapäällikkö Seija Jokela sanoo, että tulevaisuudessa tekoäly säätää asuntojen automatiikkaa, esimerkiksi hiilidioksidipitoisuutta, lämpötilaa ja kosteutta. Tällöin vikatilanteet tai säädöt eivät vaadi paikan päälle menemistä. Asunnon korkeampi lämpötila voi automaattisesti muuttua takaisin normaaliksi jo ennen kuin asukas on sitä itse huomannut.

Lehto Asunnot ja Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat toteuttivat asuinkerrostalojen sensoriteknologiaa ja tekoälypohjaisia kokeiluja käsittelevän tutkimuksen, joka valmistui hiljattain. Tutkimuksen kohteena oli kaksi asuttua taloyhtiötä.

Tutkimuksessa mukana ollut talotekniikkajärjestelmä on vakiona kaikissa kesän 2019 jälkeen valmistuvissa Lehdon betonirakenteisissa kerrostalokohteissa. Jyväskylässä uusi järjestelmä tulee Lehdolle Savelaan valmistuvaan taloon ja seuraavaksi Ylistönmäelle rakennettavaan taloon.

It-tiedekunnan pilottihankkeessa tutkittiin, kuinka tekoälypohjaisilla ennustemenetelmillä voidaan saada lisätietoa rakennusten ennakoivasta käyttäytymisestä. Tuloksena oli, että tekoälyllä ja sensoriteknologialla on mahdollista parantaa asumisen laatua ja laskea rakennusten käyttökustannuksia.

Suomessa rakennetaan vuosittain noin 20 miljardilla eurolla ja korjausrakentamiseen käytetään yli kuusi miljardia euroa. Tulevaisuudessa on edessä jopa kymmenen miljardin euron julkisten tilojen jälleenrakennus- ja korjausurakka.

Rakennusala on tähän mennessä hyödyntänyt sensoriteknologiaa sekä digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuuksia erittäin vähän.

– Jos rakennusala panostaisi yhden prosentin rakennusten koko elinkaaren ajan sensoriteknologian ja tekoälyn hyödyntämiseen, asumisen laatu kasvaisi ja rakennusten käyttökustannukset laskisivat, professori Pekka Neittaanmäki sanoo.

Digitalisaatio- ja sensoriteknologiat yhdistettynä tekoälytuettuihin datan ja signaalinkäsittelyn menetelmiin tuottavat tuloksia myös kiinteistöalalla. Tavoitteena on huoneistojen ja kiinteistöjen reaaliaikainen kunnonvalvonta ja tilojen automaattinen säätäminen käyttäjän ja kustannusten kannalta optimaalisiksi.

Tutkimuksessa analysoitiin Lehto Asuntojen toimittamaa anturi- ja automaatiodataa sekä tehtiin tekoäly- ja teknologiakartoitus.

– Lehto Asuntojen sisäilman mittaustulosten, hyödynnettävyyden ja tekoälypohjaisten kokeilujen tuloksena havaitsimme, että asunnot ovat hyvälaatuisia, tutkimusavustaja Antti Kariluoto sanoo.

Kerätyn tiedon pohjalta voidaan toteuttaa älykkäitä palveluita, jotka eivät ole aiemmin olleet mahdollisia. Tällaisia palveluita voivat olla esimerkiksi asunnon sisäilmaa tarkkailevat tekoälyavusteiset palvelut, älykäs jätehuolto sekä älykäs kulunvalvonta yhdistettynä hissien toimintaan.

Jokelan mukaan Lehto Asunnot neuvottelee useiden kotimaisten toimijoiden kanssa pilvi- ja tekoälypalveluista.

– Haluamme yrityksenä kotimaisia tuotteita. Kotimaisten yritysten kanssa on helppo asioida ja ratkaisut ovat lähellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .