Tekstiili- ja muotialat: Vaatteita ei tuhota turhaan

Vaate-, urheilu- ja kenkäkauppaa edustava TMA korostaa, että kauppoihin käyttökelvottomia vaatteita ei saisi päätyä esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.

Kaupat eivät tuhoa vaatteita ilman syytä, vakuuttaa tekstiili- ja muotialat TMA ry.

Yhdistys viittaa viimeaikaiseen keskusteluun, joka sai alkunsa tanskalaismedian paljastuksesta, että monet kansainvälisesti tunnetut vaateyhtiöt polttavat tonneittain uusia vaatteita.

Tanskan TV2:n Operation X -ohjelma kertoi viime viikolla, että ruotsalainen vaatejätti Hennes & Mauritz ja monet muut suuret vaateyhtiöt polttavat vuosittain tonneittain uusia ja käyttökelpoisia vaatteita. Tämä siitä huolimatta, että muun muassa H&M on julkisesti julistanut kierrättävänsä myymättömät vaatteet.

Tekstiili- ja muotiala TMA ry:n mukaan Suomessa poistetaan laatuongelmien vuoksi noin 60 000 vaatekappaletta vuosittain. Tämä on alle puoli promillea kokonaismyyntimääristä. Sen mukaan käytännössä kaikki vaatteet, jotka kauppaan päätyvät myyntikuntoisina, myydään kuluttajille.

TMA:n mukaan myymälöihin päätyy hyvin vähän myyntikelvottomia vaatteita, koska ne karsitaan pois laaduntarkkailussa. Yleisimmät syyt tuotteen hylkäykseen ovat kemikaalipitoisuudet, mitoitusvirheet, kuljetuksessa tullut homehtuminen ja käsittelyvauriot. Hylätyt tuotteet tuhotaan polttamalla.

Vaate-, urheilu- ja kenkäkauppaa edustava TMA korostaa, että kauppoihin käyttökelvottomia vaatteita ei saisi päätyä myöskään esimerkiksi hyväntekeväisyyden keräyslaatikoihin. Hyväntekeväisyyteen tulisi lahjoittaa ainoastaan ehjiä ja hyväkuntoisia vaatteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.