Teollisuuden uudet tilaukset romahtivat maaliskuussa lähes kymmenen prosenttia, myös vienti supistui jyrkästi

Teollisuuden uudet tilaukset laskivat maaliskuussa 9,3 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Tilaukset ovat vähentyneet yhtäjaksoisesti kolme kuukautta.

Myös tavaravienti supistui. Sen sijaan teollisuustuotanto oli vielä nousussa.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden luvut ovat pelättyä parempia, mutta uusien tilauksien alamäki metalliteollisuudessa viittaa jo koronakurimuksen vaikutuksiin.

–  Monissa maissa teollisuustuotanto notkahti jo maaliskuussa, ja Suomessa yritysten luottamusmittarit romahtivat huhtikuussa, Kuoppamäki kirjoittaa katsauksessaan.

–  Saksassa autojen tuotanto pysähtyi lähes täysin huhtikuussa. Tämä tarkoittanee alamäkeä Suomen metalliteollisuudessa keväällä, eikä alavireinen tilanne väisty heti.

Kuoppamäen mukaan alkuvuoden taloustilastot kokonaisuutena viittaavat siihen, että ensimmäisen neljänneksen bruttokansantuote pysyi melko stabiilina.

–  Toisella vuosineljänneksellä nähdään sen sijaan historiallisen suuri romahdus, joka vetää koko vuoden bruttokansantuotteen hyytäviin lukemiin, vaikka talouden avaaminen toisi pientä nostetta jo vuoden toisella puoliskolla, Kuoppamäki varoittaa.

Tammi-maaliskuun aikana tilaukset vähenivät vajaat 6 prosenttia

Teollisuudessa uusien tilausten arvon putoaminen oli maaliskuussa selvästi jyrkempää kuin alkuvuonna kokonaisuudessaan. Tammi-maaliskuun aikana tilaukset supistuivat 5,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Koronakriisin aiheuttamat rajoitukset tulivat voimaan maaliskuun puolivälissä.

Yritykset saivat maaliskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän vain kemianteollisuudessa. Toimialan tilaukset kasvoivat 9,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Muilla teollisuuden toimialoilla tilaukset laskivat. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa tilaukset supistuivat vuoden takaisesta 6,1 prosenttia. Jyrkintä pudotus oli metalliteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo sukelsi 13,9 prosenttia.

Tilastokeskus huomauttaa, että tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Vienti supistui kaikkiin tärkeimpiin kauppakumppaneihin

Tullin ennakkotilaston mukaan Suomen tavaraviennin arvo laski maaliskuussa 8,8 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonti sakkasi 6,1 prosenttia. Viennin arvo oli 5,0 miljardia euroa ja tuonnin 5,3 miljardia euroa.

Vuoden ensimmäisen neljänneksen yhteenlaskettu viennin arvo väheni 13,1 prosenttia ja tuonnin arvo 3,8 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tulli kertoo, että erityisen jyrkästi laski maaliskuussa sellun ja sahatavaran viennin arvo. Lasku oli hieman hitaampaa koneiden ja laitteiden sekä öljyjalosteiden kohdalla.

Kemianteollisuuden tuotteiden sekä kuparin ja nikkelin viennin arvoon tilastoitiin kasvua. Myös lääkkeiden sekä kojeiden ja mittareiden tuonnin arvo kasvoi viime vuoden maaliskuuhun verrattuna.

Vienti EU-maihin laski maaliskuussa 6,0 prosenttia. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle pieneni 12,4 prosenttia.

Vienti väheni maaliskuussa kaikkiin suurimpiin kauppakumppanimaihin. Vienti Kiinaan, Britanniaan ja Hollantiin laski jyrkästi.

Metsäteollisuus hurjasteli lakkojen jälkeen

Kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi kuitenkin edelleen. Maaliskuussa tuotanto lisääntyi 1,9 prosenttia helmikuusta. Vuoden takaiseen verrattuna teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi maaliskuussa 2,8 prosenttia.

Vaikka metsäteollisuuden vienti hyytyi, kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi maaliskuussa eniten metsäteollisuudessa, 39,6 prosenttia. Kemianteollisuudessa tuotanto lisääntyi 23,8 prosenttia.

Metsäteollisuuden tuotannon suurta nousua helmikuuhun verrattuna selittää kiipeäminen talven lakkojen aiheuttamasta kuopasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

Teollisuuden näkymät synkkenivät toukokuussa: uudet tilaukset romahtivat runsaan neljänneksen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.