Teollisuuden uusien tilausten arvo jatkoi laskuaan marraskuussa

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli marraskuussa reilut 11,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin, kertoo Tilastokeskus. Tammi-marraskuun aikana tilausten arvo väheni 2,1 prosenttia edellisvuodesta.

Suunta on ollut alaspäin kesästä lähtien, sillä edellinen kasvun kuukausi oli heinäkuussa.

Tilausten arvo laski kaikilla toimialoilla paitsi kemianteollisuudessa, jossa kasvua kertyi 6,9 prosenttia vuodentakaisesta. Paperi- ja kartonkituotteiden toimialalla tilaukset laskivat 13 ja metalliteollisuudessa 14,1 prosenttia.

Teollisuuden tilausmäärät vaihtelevat voimakkaasti kuukaudesta toiseen, sillä suuret tilaukset kohdistuvat vain sille kuukaudelle, jolloin ne tehdään.

Vanha tilauskir ja pitää tuotantoa yllä

Teollisuustuotanto sitä vastoin kasvoi marraskuussa 1,3 prosenttia lokakuuhun verrattuna ja oli vuoden 2018 marraskuuhun verrattuna 3,7 prosenttia plussalla. Tammi-marraskuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 2,2 prosenttia.

Eniten kasvua oli sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, jossa tuotanto kasvoi edelliskuukaudesta 6,7 prosenttia. Kaivostoimialalla laskua kertyi 8,7 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että kansainvälisen kaupan heikkous näkyy selvästi uusien tilauksien virran kuihtumisessa.

–  Kansainvälinen kilpailu on kireää ja teollisuuden uusien tilauksien virta on laskenut jo neljä kuukautta verrattuna vuodentakaiseen. Hintakilpailukykyyn täytyy jatkossakin kiinnittää huomiota, Kuoppamäki kirjoittaa pikakommentissaan.

Tuotanto pysyy kuitenkin vielä kohtalaisen vakaana vanhan tilauskirjan varassa. Joulukuun tuotantoluvut saadaan myöhemmin, mutta siellä on luvassa laskua. Teollisuusliiton kolmipäiväinen lakko seisautti koneet monella teollisuuslaitoksella kolmeksi päiväksi.

–  Loppuvuoden tilastoihin vaikuttavat myös joulukuussa käydyt työtaistelut, jotka todennäköisesti painavat teollisuuden tuotantolukuja selvästi marraskuuta pienemmiksi, Kuoppamäki ennakoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.