Teollisuus hyötyy mineraaliosaamisen viennistä

Suomalaista mineraaliosaamista viedään moniin eri maihin. Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n asiantuntijat opettavat viranomaisia ja tutkimuskeskuksia luonnonmineraalien kestävässä käytössä.

Apua annetaan muun muassa tietojärjestelmien, hyvän hallinnon ja lupa- sekä ympäristöasioiden parantamisessa ja ymmärtämisessä.

Toimintaa on kaikkiaan 15 maassa Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Tutkimuskeskuksella on noin 40 työntekijää eri maiden kaivosprojekteissa. Toimintaa rahoitetaan ulkoministeriön ja Maailmanpankin varoista.

GTK:n vientijohtajan Mika Räisäsen mukaan asiantuntija-avun tarjoaminen hyödyttää myös Suomen teollisuutta. Yhteistyömaissa opetetaan esimerkiksi kaivostoiminnassa oleellista rikastustekniikkaa.

Useilla suomalaisyrityksillä on puolestaan asiakkaina ulkomaisia kaivosyhtiöitä. Teknologiayhtiö Outotec ja konepajakonserni Metso ovat maailmalla merkittäviä rikastustekniikan toimittajia. GTK järjestää eri maissa tilaisuuksia, joissa suomalaisyritykset tapaavat paikallista yritys- ja hallintoväkeä.

- Näistä on usein lähtenyt poikimaan jotain, Räisänen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.