Pieneltä paikkakuntalta löytyikin unelmatyö: "Löi kyllä uskoa minuun"

Jämsäläinen Nina Peltonen ehti työskennellä UPM:n Jokilaakson paperitehtailla piirua vaille 20 vuotta, kunnes hänen työnsä siirrettiin Tampereelle.

Peltosen koti oli kuitenkin Jämsässä, samoin perhe. Muuttoa hän ei halunnut tehdä eikä tunnin työmatka houkutellut, joten hän päätti irtisanoutua.

Haikein mielin kolmen lapsen äiti jätti paperitehtaan taakseen, mutta työllistyi pian Jokilaakson Terveyden osastosihteerinä. Puoli vuotta sairaalamiljöössä oli ehtinyt kulua, kun Peltonen avasi eräänä sunnuntaina Keskisuomalaisen. Siellä oli ThyssenKrupp Aerospace Oy:n työpaikkailmoitus. Työnkuva houkutteli takaisin teollisuuden pariin.

– En edes töitä etsinyt, sillä minulla oli todella ihana työpaikka. Työnkuvaus oli kuitenkin kuin suoraan minun työstäni paperitehtaalla. Niinpä hain sitä ja sainkin sen. Oli kuin kotiin olisi tullut, Peltonen toteaa.

Sairaala-aikaansa hän ei kuitenkaan kadu, päinvastoin. Se opetti ja antoi paljon. Uuden työntekijän vastaanottokin oli Peltosen mukaan sairaalassa sydäntälämmittävä, joten lähtö meni itkuksi.

"Loi uskoa minuun"

Asiakasyhteyshenkilönä erikoismetallien ja -materiaalien käsittelyyn erikoistuneessa ThyssenKrupp Aerospace Finland Oy:ssä toimiva Peltonen aloitti työssään tammikuussa. Työyhteisössä on nyt 27 henkilöä, 28:s palkataan lähiaikoina.

– En olisi itsekään ennen uskonut, että pienellä paikkakunnalla voi saada näinkin hyviä töitä ja käydä näin. Tämä, että sain mieleistä työtä näinkin hyvin kotipaikkakunnalta, loi kyllä uskoa minuun, Peltonen kertoo.

Työstään nainen nauttii nyt myös ihan uudella tavalla. Vaikka paperitehtaalla vietettyjä vuosia hän kaiholla välillä miettii, on Peltonen tyytyväinen, että yt-neuvottelujen kanssa painivan paperiteollisuuden aika on häneltä ohi.

– Kyllähän siellä oli se voimakas pelon tunne, että mitä tulevaisuus tuo ja milloin työt loppuvat. Ei siihen koskaan totu. Aina tuli sydämentykytyksiä, kun töihin tullessaan näki lapun, jossa kerrottiin ruokalassa pidettävästä tiedotustilaisuudesta, Peltonen muistelee.

ThyssenKruppilla Peltonen on viihtynyt myös sen takia, että uudessa yhtiössä on avoin ilmapiiri. Kellokorttijärjestelmää ei käytetä.

– Se lisää luottamusta ja itselle tulee sellainen olo, että haluaa olla sen luottamuksen arvoinen. Ilmapiiri täällä onkin todella hyvä, Peltonen iloitsee.

Hemmottelua juhlan kunniaksi

Ilmapiiriä aiotaan kohottaa lähiaikoina entisestään, sillä yhtiö täyttää pyöreät 20 vuotta. Mäntässä toimintansa aloittanut yhtiö aikoo toimitusjohtaja Petri Laaksosen mukaan muun muassa hemmotella työntekijöitään maailmantähti Bon Jovin konsertilla sekä Jämsän keskustassa pidettävillä juhlallisuuksilla. Nämä tuovat juhlaa arjen keskelle.

ThyssenKrupp Aerospace Finland on toiminut Jämsänkoskella nyt parisen vuotta. Yhtiö tuo maahan ja käsittelee erikoismetalleja kuten alumiinia. Alumiinista yhtiö saakin peräti 95 prosenttia koko 15,5 miljoonan euron liikevaihdostaan. Sen asiakkaina ovat muun muassa Patria, Saab, Kone, Wärsilä ja Rolls-Royce.

Entisen vihkotehtaan suojista kotipaikkansa löytänyt ThyssenKrupp Aerospace Finland on kasvattanut työntekijämääräänsä viimeisen puolen vuoden aikana jopa 17 prosenttia. Uusia tekijöitä on viime kuukausina palkattu yhteensä neljä.

Valtava uudistus tulossa

Lisää työntekijöitä on aikomus lähitulevaisuudessa palkata, Laaksonen kertoo.

– Meillä on meneillään parasta aikaa sopimusneuvottelut, jossa asiakas aikoo siirtää yhden prosessin kokonaan meille. Nämä työntekijälisäykset ovat tulleet pitkälti tästä syystä, sillä haluamme varautua maltillisesti toiminnan laajentamiseen. Ja jatkossa lisää työntekijöitä on tarkoitus palkata, kunhan tilanne ja todellinen tarve nähdään, Laaksonen sanoo.

Tilaa uusille työntekijöille yhtiön vuokraamasta rakennuksesta toden totta löytyy. Liki 9 500 neliömetrin suuruinen rakennus pitäisi sisällään toimintaedellytykset jopa kahdellesadalle työntekijälle.

Toimitusjohtajan mukaan ThyssenKruppin yksikön sijainti Jämsänkoskella on ihanteellinen·–·eikä pelkästään logistisista syistä. Myös seudun paperitehtaat ja Patrian läsnäolo tukevat yhtiön toimintaa.

– Täällä ollaan totuttu teollisen alan läsnäoloon ja ihmisiltä löytyy paljon osaamista. Se on helpottanut meidänkin olemista seudulla, Laaksonen toteaa.

 

Mikä on ThyssenKrupp?

– Saksalainen pörssiyhtiöjätti

– Saksassa pääkonttoriaan pitävä jättiyhtiö, jolla on 150·000 työntekijää ja liikevaihto 40 miljardia euroa.

– Yksi maailman suurimmista teräksen tuottajista. Yhtiön pääliiketoimialueet ovat teräs, hissit, tuotantohyödykkeet ja materiaalialan palvelut.

– Toimipisteitä on 850. Ne sijaitsevat 70 eri maassa.

– ThyssenKrupp Aerospacella on 1·500 työntekijää ja 30 toimipistettä 13 maassa. Myös Jämsänkoskelta löytyy oma yksikkönsä, jonka liikevaihdosta suurin osa tulee alumiinista. Pääkonttori on Saksassa. Liikevaihto on noin 500 miljoonaa euroa.

– ThyssenKrupp Aerospace Finlandin lisäksi Suomessa toimi ThyssenKrupp Hissit, joka on osa emoyhtiön hissivalmistusyhtiötä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .