Terrafame näkee tulevaisuutensa sähköautojen akuissa

Yhtiö aikoo rakentaa nikkeli- ja kobolttisulfaatteja tuottavan tehtaan Sotkamoon.

Kaivosyhtiö Terrafame näkee tulevaisuutensa sähköautoissa, joiden akuissa tarvitaan Talvivaaran kaivoksen tuottamaa nikkeliä ja kobolttia.

Yhtiö suunnittelee rakentavansa nikkeli- ja kobolttisulfaatteja tuottavan tehtaan nykyiselle kaivosalueelle Sotkamoon, kertoo Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

– Investointipäätökset tehdään ensi kevään korvilla, hän sanoo.

Tuotantolaitos voisi aloittaa toimintansa vuonna 2020. Nikkeli- ja kobolttisulfaattien tuotanto on Ratian mukaan ehdoton edellytys sähköautomarkkinoiden kehittymiselle.

– Emme tavoittele enempää tai vähempää kuin markkinajohtajuutta, hän kertoo.

Akkukemikaalien tuotannossa koboltti on ollut ongelmallisin metalli, sillä suurin osa tuotannosta tapahtuu kurjissa oloissa Kongon demokraattisessa tasavallassa.

– Mistä raaka-aineet ovat kotoisin, sillä on suuri merkitys, Ratia painottaa.

Terrafamen osaomistajan Galena Asset Managementin toimitusjohtaja Maximilian Tomei arvioi, että akuissa käytettävien nikkeli- ja kobolttisulfaattien kysyntä kasvaa voimakkaasti.

– Pystymme hyötymään tästä kehityksestä parantamalla Terrafamen osaamista ja tuotantokykyä entisestään.

Suunnitellun laitoksen kapasiteetti olisi 150 000 tonnia nikkelisulfaattia ja noin 5 000 tonnia kobolttisulfaattia vuodessa. Ratian mukaan investointi jalostuslaitokseen on merkittävää yhtiölle, koska jalostettuna nikkelistä ja koboltista saa selvästi paremman hinnan kuin jalostamattomana.

Tuotantolaitos toisi Terrafamelle noin 200 miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa. Aiemmin on kerrottu, että kaivoksen liikevaihto olisi noin 400 miljoonaa euroa, kun kaivostuotanto on saatu ajettua ylös. Liikevaihtoarvio nousisi näin 600 miljoonaan euroon.

Terrafame on tutkinut myös ruostumattoman teräkseen sopivaa nikkelituotetta, mutta Ratian mukaan akkukemikaalit ovat osoittautuneet mielenkiintoisemmaksi vaihtoehdoksi.

Uutta rahaa 175 miljoonaa euroa

Terrafame on sopinut uudesta noin 175 miljoonan euron rahoituksesta, joka mahdollistaa tehtaan rakentamisen. Se on jatkoa viime helmikuussa tehdylle 250 miljoonan euron rahoitusjärjestelylle.

Uudessa järjestelyssä ovat mukana samat tahot kuin helmikuussa. Uutta rahaa Terrafameen sijoittavat tasaosin Galena ja raaka-ainevälittäjä Trafigura. Suomen valtion omistamalta Terrafame Groupilta ei tule uutta rahoitusta.

Terrafame Groupin osuus Terrafamesta putoaa 84 prosentista 71,2 prosenttiin. Galenan osuus kohoaa 28,7 prosenttiin 15,9 prosentista. Kolmannen omistajan Sammon osuus pysyy 0,1 prosentissa.

Terrafame Groupin omistusosuus voi laskea tulevaisuudessa 50,1 prosenttiin, jos Galena ja Sampo ottavat myöntämiensä lainojen korot osakkeina. Tällöin Galenan osuus nousisi 45 prosenttiin ja Sammon 5 prosenttiin.

Veronmaksajien rahaa ei käytetä

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan rahoitusratkaisu luo Terrafamelle hyvät mahdollisuudet kaivoksen ylösajamiseen.

– Tämä varmisti nyt omalta osaltaan sen, ettei siinä tulla käyttämään veronmaksajien rahaa, Lintilä sanoo.

Hänen mukaansa Terrafamen toiminta on vakuuttanut yksityiset rahoittajat siitä, että kaivoksella on hyvät menestymisen edellytykset.

Lintilä kertoo, että valtion osuuden putoaminen reiluun puoleen on tavoiteltu taso.

– Meillä säilyy kuitenkin määräysvalta ja se tullaan pitämään tässä tilanteessa, hän arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Analyytikko näkee Terrafamen sähköautotarinan takana kassavirtaongelmia

Terrafamen omistajilta yhtiölle 175 miljoonan lisärahoitus – investointi sähköautojen akkuihin

Kaivosalalla kasvun merkkejä – investoinnit malminetsintään kasvussa