Terveysteknologiaa kannattaa valmistaa Suomessa

Mitä Suomessa kannattaa enää valmistaa? Esimerkiksi röntgenlaitteita, silmänpainemittareita ja leikkauspöytiä, sanoo Terveysteknologian Liitto Fihta.

Terveysteknologian vienti kasvoi viime vuonna 23 prosenttia. Ala tuottaa Fihtan mukaan 38 prosenttia Suomen huipputekniikan viennistä. Osuus on toiseksi suurin televiestinnän jälkeen.

Ala työllistää Suomessa 10 000 henkeä. Tuotteita kannattaa valmistaa ja koota Suomessa, koska katteet ovat suuria, parhaimmillaan 80 prosenttia loppukäyttäjän maksamasta hinnasta.

- Työn määrä tuotetta kohden on jokseenkin vähäinen, joten viemällä tuotantoa pois Suomessa ei juuri saa kustannusetua. Päinvastoin se hankaloittaisi tuotekehitystä, sanoo erityisasiantuntija Sean Donovan, joka on selvittänyt alan kauppaa Fihtalle.

Terveysteknologiayritykset valmistavat muun muassa sairaalakalusteita sekä laitteita kuvantamiseen, potilaan tilan seurantaan ja laboratorionäytteiden analysointiin.

Suurimpia yhtiöitä ovat Suomessa Planmeca, GE Healthcare ja Thermo Fisher Scientific. Kaikki merkittävimmät yritykset ovat ulkomaisessa omistuksessa paitsi Planmeca.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.