Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin, 150  000 brittiä yhtiön matkoilla ulkomailla

Matkatoimisto Tjäreborgin emoyhtiö, brittiläinen matkanjärjestäjä Thomas Cook on asetettu konkurssiin, yhtiö kertoo nettisivuillaan.

Yhtiön mukaan sen liiketoimet Britanniassa ovat päättyneet sekä kaikki tulevat lennot ja lomamatkat on peruttu.

Tjäreborg kirjoitti sunnuntaina nettisivuilla julkaistussa tiedotteessaan, että asiakkaiden matkoja suojelee matkapakettilaki ja vakuusrekisteri. Tjäreborgilla on parhaillaan noin 3  500 asiakasta maailmalla.

– Mahdollisessa konkurssitilanteessa pidetään huolta siitä, että jokainen kyllä kotiin matkalta pääsee, sanoi myyntijohtaja Saana Ruonala Tjäreborgista STT:lle sunnuntaina.

Ruonala jatkoi, että jos konkurssi tulee, matkustajiin otetaan heti yhteyttä.

BBC: Tyhjiä koneita lähti maailmalle jo sunnuntaina

Thomas Cook kävi viikonvaihteessa neuvotteluja Britannian hallituksen ja mahdollisten sijoittajien kanssa, jotta välttäisi konkurssin. Yhtiölle haettiin 200 miljoonan punnan eli noin 226 miljoonan euron lisärahoitusta.

Yhtiö oli onnistunut varmistamaan elokuussa 900 miljoonan punnan arvoisen pelastussuunnitelman, mutta lisärahoituksen tarve nousi vielä myöhemmin 200 miljoonalla punnalla.

Thomas Cookin toimitusjohtaja Peter Fankhauser sanoi, että yhtiön romahdus on "syvän pahoittelun paikka". Hän pyysi anteeksi yhtiön "miljoonilta asiakkailta ja tuhansilta työntekijöiltä". Yhtiöllä on pelkästään Britanniassa 9  000 työntekijää.

Thomas Cookin alkuvuoden tulosta painoi osittain se, että brexitistä johtunut epävarmuus viivästytti kesälomamatkojen varaamista. Lisäksi 600 matkatoimistoa ympäri Britanniaa ovat kärsineet kovasta kilpailusta nettimyynnin kanssa.

Yhtiön matkoilla on ympäri maailmaa noin 600  000 turistia. Britannia on käynnistämässä Matterhorn-nimellä kulkevaa operaatiota, jonka tarkoituksena on tuoda kotimaahan 150  000 Thomas Cookin matkoilla ulkomailla olevaa brittiasiakasta. Britannian hallitus ja ilmailuviranomainen ovat vuokranneet kotiuttamisia varten kymmeniä lentokoneita. BBC kertoo, että tyhjiä koneita lähti jo sunnuntaina maailmalle hakemaan brittituristeja kotiin. Kotiuttamisoperaatiota kuvattiin rauhanajan suurimmaksi.tte

Guardianin mukaan myös lentoyhtiöt British Airways ja easyJet ovat ilmeisesti mukana lennättämässä turisteja kotiin. Brittituristeja lomailee paitsi Euroopan eri kohteissa myös Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Yhdysvalloissa ja Karibialla

Pääomistaja pahoittelee

Matkanjärjestäjä Thomas Cookin kiinalainen pääomistaja Fosun Group pahoittelee perinteikkään yhtiön konkurssia. Fosun sanoo lausunnossaan olevansa pettynyt, että viime hetken neuvottelut yhtiön pelastamiseksi epäonnistuivat.

–  Suurin sympatiamme kaikille, joihin tämä lopputulos vaikuttaa, yhtiö sanoi lausunnossaan.

Thomas Cook ilmoitti elokuussa, että Fosunin oli määrä pääomittaa vaikeuksiin ajautunutta yhtiötä 450 miljoonalla punnalla (510 miljoonalla eurolla). Fosun olisi sen jälkeen omistanut yhtiön lentoyhtiöstä 75 prosenttia ja matkanjärjestäjästä neljänneksen. Yhtiö haki velkojiltaan ja pankeilta vielä 450 miljoonaa puntaa lisää.

Thomas Cook kertoi vaikeuksistaan viimeksi toukokuussa ja teki tuolloin suuren alaskirjauksen. Yhtiö kertoi tuolloin, että epävarmuus Britannian EU-eron ympärillä oli saanut brittiläiset kuluttajat lykkäämään kesälomamatkojensa varaamista.

Konkurssiin ajautuneella yhtiöllä on pitkä historia. Liikemies Thomas Cook perusti yhtiönsä vuonna 1841 ja loi pohjan modernille matkailualalle järjestämällä ryhmäjunamatkoja. Valmismatkat Eurooppaan tulivat tarjolle toisen maailmansodan jälkeen.

Saksalainen tytäryhtiö haluaa jatkaa

Thomas Cookin saksalainen lentoyhtiö Condor ilmoitti aikovansa jatkaa toimintaansa emoyhtiön konkurssista huolimatta. Condor ilmoitti hakeneensa valtion takaamaa lainaa rahoituksensa turvaamiseksi. Vuonna 1955 perustettu Condor on kuulunut Thomas Cook -konserniin vuodesta 1997. Yhtiön toiminta on ollut viime vuosina kannattavaa. Condor kuljettaa vuosittain noin kahdeksan miljoonaa matkustajaa.

Koko ala murroksessa

Myös Thomas Cookin suuri kilpailija, saksalainen matkanjärjestäjä Tui Group on ollut vaikeuksissa ja antanut tänä vuonna kaksi tulosvaroitusta. Boeingin 737 Max -koneiden lentokielto on aiheuttanut Tuille satojen miljoonien tappiot.

Perinteiset matkanjärjestäjät kärsivät alan murroksesta, kun entistä useampi matkailija etsii halpoja lentoja ja majoitusta mieluummin netistä kuin valmismatkojen myyjiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Peruuntuiko sinun lentosi tai koko lomamatkasi Thomas Cookin konkurssin takia? Ota yhteyttä – teemme aiheesta juttua