Toimiva innovaatioketju

Konenäköteknologiayritys Viconsys Oy toimii bisneksessä, jossa menestystekijät luodaan tieteen alueella. Tutkimus- ja kehitysyhteistyö Jyväskylän yliopiston kanssa on mahdollistanut kehitysharppauksen, joka on nostanut yrityksen yhdeksi johtavaksi prosessiteollisuuden konenäkösovellusten toimittajaksi.

Viimeisin yhteistyön hedelmä on neuroverkkoluokitin, joka pystyy paitsi tunnistamaan myös luokittelemaan paperirainassa olevia vikoja ja häiriöitä, kuten repeämiä tai vieraita aineita. Samaa ohjelmistoa voidaan soveltaa myös muiden tuotantoprosessien laadunvalvonnassa ja vianilmaisussa.

Strateginen valinta

Yritysmaailman ja tiedeyhteisön yhteistyö eteni pari vuotta sitten päättyneessä projektissa kivuttomasti. Kun asiakaspäässä aikataulu alkoi kiristyä, yliopiston puolella tarpeeseen vastattiin vauhdilla. Ohjelmoinnin toteutti ohjelmistotekniikan vastuuprofessori Tommi Kärkkäinen. Viconsys rakensi omana työnään ohjelmiston ympärille käyttöliittymän.

- Olin julkaissut 2000-luvun alussa kaksi perustutkimusta alan parhaassa lehdessä, joten tiesin, millainen ohjelma tarvitaan ja miten se toteutetaan. Viconsys Oy:llä puolestaan oli kypsyyttä hyödyntää komponenttia, Kärkkäinen toteaa.

Toimitusjohtaja Hannu Ruuskan mukaan maaliin päästiin nopeasti myös siksi, että ohjelmiston käyttöoikeuksiin löytyi sopiva ratkaisu. Viconsys maksaa laitteesta yliopistolle lisenssimaksua, jonka tuotto jakautuu yliopiston, tietotekniikan laitoksen ja keksijän kesken.

Kärkkäisen mukaan etua oli myös siitä, että innovaatioketju oli niin lyhyt kuin mahdollista.

- Tässä projektissa tutkija ja yritys keskustelivat suoraan.

Ruuska lisää, ettei siitäkään ole haittaa, että fyysinen etäisyys on lyhyt.

- Tapaamisen voi sopia vaikka puoleen väliin Alban terassille.

Strateginen valinta

Viconsys Oy:n omistajiin kuuluva Hannu Ruuska synnytti edelliseen työpaikkaansa Honeywell Oy:öön konenäköosaston. Vuonna 2005 Ruuska jätti Honeywellin tavoitteenaan perustaa yritys, jonka tuotteet edustavat uusinta teknologiaa.

Kumppanuus Jyväskylän yliopiston kanssa oli strateginen valinta.

- Tiesimme, että yliopistossa oli meille sopivaa osaamista. Yhteistyömalli oli tosin alkuun tuntematon ja epäselvä. Jyväskylän yliopistolla on humanistiset perinteet ja täällä on vieläkin liikaa ajattelua, että tiede on puhdasta ja pyhää ja liike-elämä jotain rumaa ja likaista. Yliopiston tulisi avautua enemmän ympäröivään maailmaan.

Professori Kärkkäinen toteaa, että yliopistojen eri yksiköiden välillä on suuria eroja halussa ja mahdollisuuksissa olla mukana yritysyhteistyössä.

- Eri aloilla perinne on erilainen. Informaatioteknologian tiedekunnassa tutkimus- ja kehitystoimintaa on tehty koko ajan. Mutta kaiken kaikkiaan yhteistyön edellytyksiä vahvistettaisiin, jos yliopistojen koulutuspolitiikan ohjausta vietäisiin lähemmäksi elinkeinopolitiikan tarpeita.

Ruuska korostaa, että tietotekniikan laitoksen kanssa yhteistyö on ollut toimivaa. Yhdessä on oltu mukana kolmessa paperiteknologian osaamiskeskusohjelmassa.

Parhaillaan on menossa Metsäklusteri Oy:n konenäköhanke.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.