Toivakka: Ei vielä tietoa EU-tuesta pakotteiden lieventämiseksi

Toistaiseksi ei vielä ole tarkempaa tietoa siitä, miten EU voisi kompensoida Venäjä-pakotteiden vaikutusta Suomeen, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) sanoo. Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi eilen, että Suomi saattaa hakea Euroopan unionilta taloudellista tukea Venäjän mahdollisten vastapakotteiden seurauksena.

Toivakan mukaan jollain lailla on otettava huomioon se, jos joku maa kärsii kohtuuttomasti pakotteista.

Ulkoministeriöön on kutsuttu huomisaamuksi tapaamiseen isoimpia suomalaisia elintarvikealan yrityksiä keskustelemaan siitä, millaisia vaikutuksia suomalaisyrityksille pakotteista on.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii, että EU:n jäsenmaat rahoittavat yhdessä tarvittavat tukitoimet Venäjän elintarvikkeille asettamien pakotteiden vaikutusten lievittämiseksi.

Marttilan mukaan olisi EU:n linjan mukaista, että taakka tasattaisiin. Sen lisäksi toimia tarvitaan myös Suomen hallitukselta. Kysymys on hänen mukaansa rahan lisäksi tahdosta.

- Varmaan järeimmät keinot löytyvät sieltä EU:n työkalupakista, Marttila sanoo.

- Uusiakin toimintamalleja voidaan vielä luoda. Keskeistä tässä on yhteinen rahoitus niin, että jäsenmaat rahoittavat yhdessä tämän, ja tukitoimet suunnataan niihin maihin, joissa vaikutukset ovat suurimpia, Marttila sanoo.

Hänen mukaansa Venäjän asettamilla maataloustuotteiden tuontikielloilla on Suomelle mittavia vaikutuksia. Suomi ja Baltian maat ovat suurimpia kärsijöitä Euroopassa.

Euroopan unioni tuomitsee tiedotteessaan Venäjän päätöksen kieltää maataloustuotteiden tuonnin EU:sta. EU-komission tiedotteen mukaan ratkaisu on selvästi poliittisesti motivoitunut.

EU kertoi selvittävänsä pakotteiden vaikutuksia, ja kommentoivansa niiden seurauksia ja mahdollisia toimenpiteitään myöhemmin.

Se myös muistutti, että EU:n omat pakotteet Venäjälle ovat olleet vastaisku Krimin laittomasta liittämisestä Venäjään ja Ukrainan konfliktin lietsomisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.