Tornator osti Vapolta 5300 hehtaaria metsätalousmaata

Ostajayhtiö aikoo muun muassa harjoittaa alueilla metsätaloutta. Turvetuotanto ei jatku myydyillä soilla.

Tornator Oyj ostaa jyväskyläläiseltä valtionyhtiö Vapolta noin 5 300 hehtaaria metsätalousmaata. Valtaosa maista sijaitsee Itä-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

– Tässä kaupassa ei ollut juurikaan alueita Keski-Suomesta, kertoo johtaja Pasi Koivisto Vapolta.

Tornator aikoo harjoittaa hankkimillaan alueilla metsätaloutta, jatkaa turvetuotannosta poistuneiden alueiden metsittämistä ja myös ennallistaa vaikeimmin metsitettävät suot luonnontilaan.

– Turvetuotantoa Tornator ei tule harjoittamaan ostamillaan mailla. Kasvu vahvistaa entisestään kykyämme luoda kestävää hyvinvointia metsistä ja olla metsien vastuullisen käytön suunnannäyttäjä, sanoo toimitusjohtaja Sixten Sunabacka.

Kaikkiaan myytäviä tiloja ja määräaloja on noin 90. Myytävät alueet sisältävät hakkuukypsiä metsiä, harvennusvaiheessa olevia metsäpalstoja ja kasvavia taimikoita.

Osapuolet eivät julkista kauppahintaa, mutta sillä tulee olemaan Vapon mukaan lievästi positiivinen vaikutus yhtiön toisen tertiilin tulokseen.

Imatralla kotipaikkaansa pitävä Tornator on Suomen kolmanneksi suurin metsänomistaja. Yhtiö omistaa Suomessa, Virossa ja Romaniassa yhteensä noin 690 000 hehtaaria metsää.

Tornator investoi viime vuonna yli sata miljoonaa euroa metsien ostoon. Yhtiö on tänä vuonna jatkanut metsäinvestointejaan.

Uusin kauppa mukaan lukien yhtiö on tähän mennessä ostanut kuluvana vuonna noin 15 000 hehtaaria metsää. Pääosa ostoista on 50–100 hehtaarin tiloja yksityisiltä metsänomistajilta.

Tornatorin omistajat ovat suomalaisia, pääosin institutionaalisia sijoittajia. Yhtiöllä on 11 osakkeenomistajaa.

Vapo kertoi vajaat vuosi sitten, että se alkaa myydä taseestaan yksittäisillä kaupoilla sellaisia maita, joita se ei itse tarvitse nykyisen tai tulevan liiketoiminnan tarpeisiin.

Tuolloin Vapo Oy:llä oli omistuksessaan noin 100 000 hehtaaria maata, josta turvetuotannossa on ollut runsaat 20 000 hehtaaria. Loppuosa maista eli noin 80 000 hehtaaria on erilaista metsätalousmaata sekä turvetuotannon tarpeisiin hankittuja reservimaita.

Vuosi sitten yhtiö asetti tavoitteeksi noin 50 000 hehtaarin myymisen. Viime lokakuun jälkeen maita on myyty tämä kauppa mukaan luettuna noin 10 000 hehtaaria.

Vapo Oy:n toimitusjohtajan Vesa Tempakan mukaan myyntiprojekti on edennyt jopa hieman alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin.

– Tiesimme etukäteen, että hyvälle metsälle ja tiettyjen alueiden peltomaalle on markkinoilla kysyntää, mutta kiinnostus erilaisiin kosteikkoihin ja yleensä sijoittajien kiinnostus jopa nuoriinkin metsiin on ollut positiivinen yllätys, Tempakka sanoo.

Hänen mukaansa Vapo on varannut aikaa koko myyntitavoitteen toteutumiselle vielä kolme vuotta.

– Uskon, että tuo aika riittää, ellei suhdanteissa tapahdu jotain odottamatonta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .