Tradenominaiset kokevat syrjintää

Joka neljäs tradenominainen katsoo tulleensa syrjityksi työtehtävien jaossa, ilmenee Akavan Tradenomiliiton tasa-arvokyselyssä. Kyselyn perusteella naisille annetaan miehiä useammin varsinaisiin työtehtäviinsä kuulumattomia rutiiniluonteisia tehtäviä.

Moni nainen kertoo myös joutuneensa syrjityksi palatessaan perhevapailta takaisin töihin.

Nuoret naistradenomit kokivat työnantajien vieroksuvan heitä erityisesti rekrytointitilanteissa, koska työnantaja arvioi heidän jäävän äitiysvapaille. Naisista 42 prosenttia ilmoitti, että heiltä on kysytty työhaastattelutilanteissa perhesuunnitelmista ja mahdollisesta raskaudesta. Miehistä alle kuusi prosenttia koki tulleensa syrjityksi rekrytointitilanteissa sukupuolensa perusteella.

- On todella hämmästyttävää, että vielä nykyaikana rikotaan yleisesti lakia, joka yksiselitteisesti kieltää kysymästä perhesuunnitelmista työhaastattelutilanteessa, sanoo liiton johtava lakimies Esa Schön.

Naistradenomien keskipalkka on 82,6 prosenttia miestradenomien keskipalkasta, ja ero on ollut viime vuosina hienoisessa kasvussa. Ero ei selity kokonaan erilaisilla työtehtävillä, Tradenomiliitto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.