Trafi: Venäjä on nostanut suomalaisten rahtialusten riskiluokitusta, perusteluita ei ole kuulunut

"Se on alkanut viime vuoden lopulla ilman, että Trafille on tullut mitään ilmoitusta"

Venäläiset ovat nostaneet suomalaisten alusten riskiluokitusta kertomatta siitä Suomen viranomaisille, sanoo Trafin osastopäällikkö Juha-Matti Korsi STT:lle. Helsingin Sanomat kertoi eilen, että suomalaisia rahtialuksia on pysäytetty Venäjällä lyhyessä ajassa poikkeuksellisen paljon.

Korsi sanoo, että tähän mennessä seitsemän suomalaista alusta on pysäytetty. Riskiluokituksen nostaminen mahdollistaa hänen mukaansa sen, että aluksia voidaan mennä tarkastamaan kansainvälisessä satamavaltiotarkastusjärjestelmässä sovitun aikaikkunan ulkopuolella.

– Se on alkanut viime vuoden lopulla ilman, että Trafille on tullut mitään erityistä ilmoitusta, hän kertoo.

Hänen mukaansa Trafi on kysynyt Venäjän viranomaisilta kaksi kertaa, minkä takia suomalaisten alusten riskiluokitusta on nostettu. Vastausta ei ole vielä saatu.

Korsi uskoo, että asialla saattaa olla yhteyttä siihen, että marraskuussa Suomessa pysäytettiin venäläisalus öljyvuodon takia.

Normaalisti suomalaisia rahtialuksia pysäytetään maailmalla koko vuoden aikana keskimäärin kaksi kertaa, kertoi Suomen varustamojen etujärjestön toimitusjohtaja Tiina Tuurnala Helsingin Sanomille.

Ministeriössäkin odotellaan venäläisten vastauksia

Liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikkö Mikael Nyberg sanoo, että ministeriö odottaa venäläisten vastausta suomalaisalusten tarkastusten syistä ja perusteista.

– Me emme ole vielä olleet venäläisiin yhteydessä, mutta seuraamme asiaa ja valmistaudumme niin, että pystymme nopeasti reagoimaan poliittisella tasolla, jos siihen on tarvetta. Ministeriöiden välillä keskusteluyhteys avataan, jos venäläisten viranomaisten vastauksia ja selvityksiä ei saada.

Nybergin mukaan Trafi arvioi nyt kaikkien – sekä suomalaisalusten että venäläisen aluksen – pysäytysten syitä, puutteita ja huomautuksia.

– Trafi on myös suomalaisiin varustamoihin yhteydessä ja kertoo, miten tarkastustilanteissa pitää toimia ja mitä muutoksenhakumenettelyitä on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.