Trump määräsi hallintonsa valmistelemaan Kiina-tullien laajentamista – voimaantulon aikataulu jäi auki

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on määrännyt hallintonsa valmistelemaan kiinalaistuotteiden tullimaksujen laajentamista siten, että ne koskevat lähes kaikkea Kiinan tuontia. Asiasta kertoo Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer lausunnossaan. Uusien tullien voimaantulon aikataulu jäi kuitenkin auki.

Lighthizerin mukaan prosessin yksityiskohdista on luvassa lisätietoa maanantaina ja lopullinen päätös tehdään myöhemmin.

Uusien tullien alaiseksi joutuvan tuonnin arvo on noin 300 miljardia dollaria. Trump on uhannut tullien laajentamisella ennenkin, mutta vasta nyt hän on määrännyt hallintonsa valmistelemaan asiaa.

Jo aiemmin kerrottiin, että Yhdysvallat korottaa olemassa olevia, muun muassa kulutustavaroihin kohdistuvia Kiinan tullimaksuja kymmenestä prosentista 25 prosenttiin. Korotus tuli voimaan perjantaiaamuna Suomen aikaa. Kovempien tullien alle joutuivat muun muassa elektroniikka, auton-osat ja huonekalut.

Kiina vastasi tullien korotuksiin kertomalla ryhtyvänsä tarvittaviin vastatoimiin. Maa ei ole vielä avannut, millaisiin vastatoimiin se aikoo ryhtyä.

Kiinan mukaan neuvottelut jatkuvat Pekingissä

Perjantaina päättyi myös Kiinan ja Yhdysvaltojen viimeisin kauppaneuvottelukierros Washingtonissa. Tulosta ei syntynyt, mutta presidentti Trump kutsui tviitissään neuvotteluja vilpittömiksi ja rakentaviksi. Hän myös kirjoitti keskustelujen jatkuvan tulevaisuudessa. Sitä, milloin näin on määrä tapahtua, ei kerrottu.

Myös Kiina vahvisti, että neuvottelujen on määrä jatkua. Kiinan kauppaneuvottelija Liu He kertoi heti tuoreeltaan perjantaina, että seuraava neuvottelukierros käydään Pekingissä. Hänkään ei maininnut aikataulua.

Liun mukaan keskustelut eivät Washingtonissa loppuneet, vaan kyseessä on vain normaali vääntö maiden välisissä neuvotteluissa.

Hän kuvaili neuvotteluja tuottoisiksi, mutta myönsi, että maiden välillä on yhä erimielisyyksiä.

–  Meillä on yhteisymmärrys monilla alueilla, mutta jos puhun suoraan, niin vielä on alueita, joissa meillä on erimielisyyksiä ja ne koskevat isoja periaatteita, Liu totesi tarkentamatta asiaa.

Trump: Yhdysvallat "voi poistaa tullit tai sitten ei"

Tarkoitus oli alun perin, että nyt Washingtonissa käyty neuvottelukierros olisi ollut viimeinen ja ratkaiseva. Ajatus oli, että presidentit Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping olisivat tavanneet kesäkuussa ja juhlallisesti siunanneet sopimuksen. Kun Kiina kuitenkin lähti loppumetreillä pakittamaan sovituista asioista, vastasi Trump kovin toimin.

Trump silti vakuutti perjantain tviiteissään, että hänen ja presidentti Xin välit pysyvät vahvoina. Hän myös sanoi, että Yhdysvallat "voi poistaa tai sitten ei" Kiinalle asetetut tuontitullit riippuen tulevista neuvotteluista.

Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppanokittelu on jatkunut kuukausia, ja vääntö horjuttaa jo maailmantaloutta. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajajohtaja Christine Lagarde sanoi alkuviikolla, että jatkuva kauppasota muodostaa suurimman uhan maailmantaloudelle.

– Kiinan ja Yhdysvaltain väliset jännitteet ovat selvä uhka maailmantaloudelle, Lagarde sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Puut elävät vanhoiksi ympärillä olevista taudinaiheuttajista huolimatta – nyt Keski-Suomessa tutkitaan, voisiko puusta jalostaa tuotteita infektioiden torjuntaan

Kuluttaja-asiamies harkitsee ryhmäkanteita kahdesta kalliista kuluttajaluotosta – toteutuessaan olisi ensimmäinen kerta Suomessa

Kolumni: Hyvinvointia ja terveyttä, älyvaatteita ja digitaalisuutta

Ruotsin valtio: Telialle ylimääräinen yhtiökokous – Jarnheimer nousemassa hallituksen puheenjohtajaksi

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Jyväskyläläinen piirtäjä Linda Saukko-Rauta valittiin ensimmäiseksi valtakunnalliseksi vuoden yksinyrittäjäksi – katso video

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.