Tsipras saa vielä mahdollisuuden – Ranska avoin, Saksa skeptinen

Kreikan pääministerillä Alexis Tsiprasilla on vielä mahdollisuus esittää sopua velkojille ja avata keskeytyneet lainaneuvottelut uudelleen. Tsipras aikoo tuoda tänään Brysseliin uuden esityksen euromaiden valtiovarainministerien ja valtiojohtajien arvioitavaksi.

Velkojat ovat epäileväisiä, sillä Tsiprasin tapa sanoutua kansanäänestyksessä irti velkojien vaatimuksista on johtanut euromaissa syvään luottamuspulaan.

Lainoittajien mukaan Kreikan on pystyttävä osoittamaan, että se sitoutuu uuden tukilainan edellyttämiin talousuudistuksiin. Tsipras taas lähtee siitä, että Kreikan on saatava lainoittajilta lupaus velkahelpotuksista. Etenkin Saksa suhtautuu velkahelpotuksiin hyvin nihkeästi ennen kuin Kreikka on pannut toimeen vaadittuja uudistuksia.

Kreikan ahdingon syvetessä euromaiden rivit ovat rakoilleet siinä, pitäisikö lainaneuvottelut käynnistää uudelleen. Nyt kyse olisi kokonaan uudesta tukiohjelmasta, koska edellinen umpeutui viime viikolla.

EU-lähteiden mukaan uuden tukiohjelman ehdot olisivat väistämättä aiempaa kireämmät, sillä Kreikan taloustilanne on pahentunut pääomarajoitusten ja pankkien sulkemisen takia.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tiedottaja sanoi eilen, että neuvottelujen käynnistämiseen ei ole edellytyksiä. Ranska on ajanut äänekkäimmin neuvottelujen käynnistämistä ja myös Italia on välittänyt samansävyistä viestiä.

Sovittelijan roolissa jatkaa myös EU-komissio, jonka puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo haluavansa edelleen välttää Kreikan eron eurosta. Juncker sanoi tänä aamuna EU-parlamentissa, että neuvotteluja Kreikan kanssa on jatkettava.

Myös Ranskan pääministeri Manuel Valls on tänään puhunut Kreikan eurosta lähtöä vastaan. Valls sanoi radiohaastattelussa, että ero eurosta olisi liian suuri riski ja Ranska tekee kaikkensa sen estämiseksi.

Aika on niiden puolella, jotka eivät luota Tsiprasiin eivätkä halua enää jatkaa neuvotteluja. Kreikan pankit ovat lähellä romahtamista, ja kriisi voi kärjistyä nopeasti, jos tilanne junnaa paikallaan. Kreikka voi joutua ottamaan rinnakkaisvaluutan käyttöön, mikä ajaisi maata jälleen lähemmäs euroeroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Euroryhmän pj: Kreikalta odotetaan ehdotuksia

EU-minva: Suomi vaatii edelleen Kreikan sitoutumista uudistuksiin

Tsipras saa vielä mahdollisuuden – Ranska avoin, Saksa skeptinen

Juncker: Kreikan euroero voidaan estää