Tukholmalaisprofessori tyrmää Bernerin Ruotsi-intoilun

"Matkustajamäärät ovat kasvaneet, mutta veronmaksajien kustannuksella."

Kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) keskiviikkona kertoi rautateiden henkilöliikenteen kilpailun vapauttamisesta, otti hän esimerkiksi menestyksekkäästä kilpailun vapauttamisesta Ruotsin. Bernerin mukaan Ruotsissa junaliput ovat halventuneet ja matkustajamäärät ovat kasvaneet vapauttamisen myötä.

Ruotsissa on rautateiden henkilöliikennettä avattu kilpailulle vaiheittain 1990-luvulta lähtien.

Ruotsin tie- ja liikennetutkimusinstituutin VTI:n liikennetalouden professori Jan-Eric Nilsson ei näe maan rautateiden kehitystä yhtä myönteisessä valossa kuin Berner.

Matkustajamäärät ovat kyllä kasvaneet sekä kauko- että paikallisliikenteessä, mutta lippujen hintojen lasku ei ole ollut yhtä yksiselitteistä.

Esimerkiksi Tukholman ja Göteborgin välisessä liikenteessä kilpailu on painanut hintoja alas, mutta Tukholman paikallisliikenteessä hinnat ovat puolestaan nousseet.

Nilsson muistuttaa, että samaan aikaan rautatieliikenteen saamat julkiset tuet ovat kasvaneet tuntuvasti.

– Matkustajamäärien näkökulmasta Ruotsin rautateiden kehitys on ollut menestyksellistä, mutta veronmaksajille se on tullut kalliiksi, Nilsson sanoi STT:lle.

Busseja pohjoiseen?

Nilssonin mukaan Ruotsissa käytävään liikennepoliittiseen keskusteluun tarvittaisiin parempaa läpinäkyvyyttä, jotta äänestäjät saisivat selvemmin nähdä eri liikennemuotojen edellyttämät tukisummat.

Junaliikenne on Nilssonin mukaan ylivoimainen ykkösvaihtoehto Tukholman, Göteborgin ja Malmön kaltaisissa suurissa kaupunkikeskuksissa, mutta mitä harvemmin asutuille alueille mennään, sitä heikommaksi käy junaliikenteen kilpailukyky.

– Puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta katsottuna Pohjois-Ruotsin henkilöliikenne kannattaisi hoitaa busseilla, mutta tämä on myös poliittinen kysymys. Poliitikot eivät halua sulkea rataosuuksia, koska se herättäisi niin paljon vastustusta, Nilsson sanoo.

Nilssonin mukaan Ruotsi ja Suomi ovat suurina ja harvaan asuttuina maina epäkiitollisia ympäristöjä rautatieliiketoiminnalle.

– Japani on ideaalinen markkina rautatiebisnekselle. Ruotsi ja Suomi ovat tässä suhteessa aika erilaisia, Nilsson naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mallia muista pohjoismaista