Tullikorotus tuli voimaan, mutta sekä Kiina että Yhdysvallat tarvitsevat sopua –  25 prosentin tullit siirtyvät kiinalaistuotteiden hintoihin Yhdysvalloissa

Tilanne Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluissa on mutkistunut tuntuvasti, kun Yhdysvaltojen 25 prosentin tullit kiinalaistuotteille tulivat voimaan tänä aamuna, toteaa EK:n kauppapolitiikasta vastaava johtaja Petri Vuorio.

Selvää on kuitenkin, että molemmat osapuolet tarvitsisivat kauppakiistassa ratkaisua. Sen saavuttaminen voi kuitenkin vaatia vielä muutaman neuvottelukierroksen.

–  Perustilanne ei muuttunut, molemmat haluavat sopimuksen. Trump tarvitsee voiton vaalikampanjaansa tukemaan, ja samalla Kiinan talous yskii. Sopu olisi tärkeä. Uskon, että välirauha syntyy jollain aikavälillä, Vuorio sanoi STT:lle.

Kiina on jo pitkään varoittanut vastaavansa tullien korotuksiin, mutta ei ole vielä kertonut, millaisiin vastatoimiin se aikoo ryhtyä.

–  Kiinan mahdollisuudet vastata tullitariffeilla on rajalliset, koska Kiinan tuonti Yhdysvalloista on paljon pienempää. Keinovalikoimassa ovat amerikkalaisiin yrityksiin tai olemassa oleviin tariffeihin kohdistuvat lisätoimet. Amerikkalaisilla yrityksillä on merkittävää liiketoimintaa paikan päällä Kiinassa, Vuorio sanoi.

Presidentti Donald Trumpin määräämä tullien korotus 10 prosentista 25 prosenttiin tulee tuntumaan amerikkalaisten kuluttajien kukkarossa. Kiinan vienti Yhdysvaltoihin koostuu suurelta osin kulutustavaroista.

–  Kymmenen prosenttia on ollut taso, jonka toimittajat pystyvät kattamaan, eikä se ole siirtynyt kuluttajille. 25 prosenttia siirtyy väistämättä hintoihin ja kuluttajien maksettavaksi.

Pieni hengähdystauko syntyy siitä, että tullisääntöjen mukaan korotettua tullia ei sovelleta tuotteisiin, jotka olivat voimaantulon aikana jo laivassa ja matkalla amerikkalaisiin satamiin. Rahtilaivoilta kestää 2–4 viikkoa päästä perille, joten käytännössä korotettujen tullien soveltamien alkaa vasta myöhemmin.

Panokset kovenevat

Kauppaneuvotteluja käydään vielä tänään Washingtonissa, mutta seuraavasta kierroksesta ei ole vielä tietoa. Tarkoitus oli alun perin, että nyt käytävä neuvottelukierros olisi viimeinen ja ratkaiseva. Ajatus oli, että presidentit Trump ja Xi Jinping olisivat tavanneet kesäkuussa ja juhlallisesti siunanneet sopimuksen. Kun Kiina kuitenkin lähti loppumetreillä pakittamaan sovituista asioista, vastasi Trump kovin toimin.

–  Neuvotteluiden loppusuoralla on nähty esimerkkejä suurvaltamaisesta neuvottelutaktiikasta: molemmat kokeilevat toisen rajoja ja koventavat panoksia, Vuorio totesi.

Ensi viikolla kauppapolitiikassa tehdään tärkeitä ratkaisuja myös EU:n kannalta. Yhdysvalloissa on perjantaina määrä päättää, asetetaanko tuontiautoille tulleja. EU:lta odotetaan vastatoimia, jos niitä määrätään. Tullit tuntuisivat myös Suomen vientimäärissä, sillä merkittävä osa Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta päätyy Yhdysvaltojen markkinoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Jyväskyläläinen piirtäjä Linda Saukko-Rauta valittiin ensimmäiseksi valtakunnalliseksi vuoden yksinyrittäjäksi – katso video

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.