Tunnettu jalkapallomies palasi konsultiksi

Keskisuomalaisia yrityksiä houkutellaan Romanian markkinoille. Jyväskylässä toimivan FinnRom Consultin toimitusjohtaja  Mino Korhonen ja konsultti Nellu Petrescu sanovat, että maa tarjoaa oikeasti hyviä mahdollisuuksia yrityksille.

– Suomalaisten kuva Romaniasta on vääristynyt ja mustavalkoinen. Maassa on iso ja varakas keskiluokka, ja alue on turvallinen. Se on oikeasti potentiaalinen markkina-alue, Korhonen sanoo.

FinnRom Consult on viime kuukausina aloittanut toimintaansa seitsemän vuoden tauon jälkeen. Konsulttina toimii Jyväskylässä paremmin jalkapallomiehenä ja muusikkona tunnettu Nellu Petrescu, joka käynnisti suomalaisyhtiöiden konsultoinnin Romanian markkinoille jo 1990-luvun alussa sosialismin romahdettua maassa.

– Maaherra Kalevi Kivistö kysyi, miksen konsultoi suomalaisia yrityksiä Romaniaan. Niinpä perustin tuolloin Nellus Consultingin, Petrescu kertoo.

– Ensimmäinen firma, jota autoin Romaniaan, oli maatalouskonevalmistaja Nokka-Tume, hän jatkaa.

Sen jälkeen Petrescu konsultoi Romanian markkinoille useita muitakin keskisuomalaisia yrityksiä – ja isoja suomalaisia toimijoita.

Henkilökohtaiset suhteet

Nellu Petrescu lopetti konsultoinnin seitsemän vuotta sitten romanialaisen yhteistyökumppanin kuoltua. Nyt hän on löytänyt Romaniasta uuden yhteistyökumppanin.

Romanian pääkaupungissa Bukarestissa toimivalla kumppanilla on Petrescun mukaan laaja verkosto Balkanin alueella ja entiseen Neuvostoliittoon kuuluneissa maissa.

– Ilman sitä tulisi liian kalliiksi viedä yrityksiä sinne, hän sanoo.

Romaniassa henkilökohtaisilla suhteilla on iso merkitys.

– Kerran romanialainen ostaja sanoi, että kaikilla on samanlaiset tuotteet, mutta ostan sinulta. Romanialaiset suhtautuvat suomalaisiin hyvin, romanialaissyntyinen Petrescu sanoo.

Nellu Petrescu tuli Romaniasta Suomeen 1970-luvulla soittamaan suomalaisissa ravintoloissa. Perhe tuli Suomeen myöhemmin osittain Ruotsin kautta.

Tuontia Suomeen

Romanian väkiluku vaihtelee eri lähteissä useilla miljoonilla. Romanian Suomen-suurlähetystön verkkosivujen mukaan vuoden 2011 väestönlaskennassa väkiluku oli 19 miljoonaa.

Korhosen ja Petrescun kovin pieniä yrityksiä ei yritetä houkutella Romanian markkinoille.

– Yrityksen kapasiteetti asettaa rajat. Tavoittelemme asiakkaita, joilla on mahdollisuuksia kansainvälistyä, Korhonen sanoo.

FinnRom ei keskity pelkästään vietiin, vaan se on myös järjestellyt esimerkiksi alumiinin tuontia Romaniasta Suomeen.

Suomen Romanian-suurlähetystö arvioi verkkosivuillaan, että Romanialta vie EU:n keskitasolle pääsyyn parikymmentä vuotta 2000-luvun vahvasta talouskasvusta huolimatta.

Yhteistyötä suurlähetystön kanssa

FinnRom Consult toimii tiivissä yhteistyössä Romanian Suomen-suurlähetystön kanssa. Yritys järjestää yhdessä suurlähetystön kanssa Jyväskylässä Romania-päivän 3. päivänä kesäkuuta. Tilaisuuteen osallistuu muun muassa suurlähettiläs Cătălin Avramescu, joka vieraili huhtikuun alkupuolella Jyväskylässä tapaamassa kaupungin johtoa ja FinnRom Consultin edustajia. Avramescu kertoo Romania-päivässä maansa mahdollisuuksista

– Romanian suurlähetystössä ei ole kaupallista sihteeristöä. Sovimme lähetystön kanssa yhteistyöstä kaupallisissa asioissa, Korhonen kertoo.

FinnRom aikoo vähitellen laajentaa toimintaansa myös muualle Suomeen, ensimmäisenä Tampereelle.

FinnRom Consult

Yritys auttaa suomalaisia yrityksiä Romanian markkinoille konsultoimalla vienti- ja tuontikauppaa.

FinnRom on Jyväskylän Music Professional Oy:n aputoiminimi. Yhtiöllä on musiikkikoulu ja keikkamyyntiä. Se myy lähinnä pianisti Marian Petrescun keikkoja.

Omistajat Mino Korhonen sekä Matti, Stefan ja Tomi Petrescu. Omistusta järjesteltiin viime syksynä, jolloin Nellu Petrescu luopui omistuksestaan.

Korhonen vastaa Jyväskylän Music Professionalin toiminnasta ja Nellu Petrescu FinnRomin konsultoinnista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.