Tuore tutkimus: Varainsiirtovero vei muuttohalut

Veron takia monet asuvat sopimattomissa asunnoissa ja asuntokanta on tehottomassa käytössä.

Varainsiirtovero vähentää muuttoja sekä maakuntien sisällä että maakuntien välillä, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Veron takia monet joutuvat myös asumaan sellaisissa asunnoissa, jotka eivät sovi heidän elämäntilanteeseensa.

Tutkimuksessa verrattiin omakotiasujien ja osakeyhtiömuotoisissa asunnoissa asuvien omistusasujien muutto­alt­tiut­ta ennen ja jälkeen verouudistuksen. Varainsiirtoveron korotus vähensi osakehuoneistoissa asu­vien omistusasujien muuttoja noin 4,3 prosentilla.

Varainsiirtoveron seurauksena kotitaloudet asuvat myös useammin kooltaan tai sijainniltaan sopimattomissa asunnoissa, tutkimuksessa arvioidaan. Asuntokanta on veron takia tehottomassa käytössä, mikä vähentää hyvinvointia. Tutkimuksen mukaan tämä on merkittävä, vaikkakin näkymätön varainsiirtoveron kustannus.

Varainsiirtoveroa nostettiin maaliskuussa 2013 asunto-osakeyhtiöissä 1,6 prosentista kahteen prosenttiin. Omakotitalojen varainsiirto­vero pysyi ennallaan neljässä prosentissa.

Tutkimuksen tekivät Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö.

Tästä on kyse

Liki miljardin potti valtiolle

– Varainsiirtoveroa maksetaan muun muassa kiinteistöistä, asunto-osakkeista ja muista kuin pörssistä hankituista osakeyhtiön osakkeista.

– Veron suuruus on kiinteistöille neljä prosenttia ja asunto- tai kiinteistöyhtiöiden osakkeille kaksi prosenttia. Vero on maksettava oma-aloitteisesti.

– Veroa ei tarvitse maksaa esimerkiksi ensiasunnosta tietyin ehdoin, testamentilla tai lahjaksi saadusta omaisuudesta tai perinnöstä.

– Varainsiirtovero on käytössä monissa Euroopan maissa, lähinnä siksi, että sen kerääminen ja määrittely on verrattain helppoa.

– Verolla Suomen valtio kerää tänä vuonna arviolta 866 miljoonaa euroa.

Lähde: Verohallinto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.