Tuottavuuden voimakas kasvu kirittää Suomen taloutta

"Täytyy investoida niin pääomaan, työvoimaan, työvoiman käyttöön kuin johtamiseenkin."

Tuottavuus kasvaa tällä hetkellä Suomessa voimakkaasti usean taantumavuoden jälkeen. Kysymys on nyt, jatkuuko tuottavuuden kasvu.

– Erilaiset innovaatiot ja panostukset muun muassa robotiikan kaltaisiin asioihin mahdollistavat tuottavuuden kasvun pitkällä aikavälillä, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Lyhyellä tähtäimellä tuottavuuden kasvu voi kuitenkin hidastua. Heiskanen huomauttaa, että tuottavuuden kasvu on tyypillistä Suomessa, kun talous kääntyy kasvuun.

– Kun suhdanne lähtee vahvistumaan, silloin on käyttämättömiä resursseja ja käyttämätöntä kapasiteettia. Silloin myös tuottavuus kasvaa voimakkaasti, hän arvioi.

Kun suhdanteessa siirrytään eteenpäin, tarvitaan uusia työntekijöitä. Silloin tuottavuuden kasvu hidastuu Heiskasen mukaan jonkin verran, mutta pysyy hyvällä tasolla.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pääekonomisti Jussi Mustonen huomauttaa, etteivät pelkät tuotannolliset investoinnit riitä tuottavuuden kasvattamiseen. Täytyy investoida niin pääomaan, työvoimaan, työvoiman käyttöön kuin johtamiseenkin.

– Pitää olla osaamista ja luovuutta ja innovatiivisuutta, Mustonen sanoo.

Hänen mukaansa tämän vuoden talousnousu on riippunut tuotannollisten investointien tuomasta tuottavuuden kasvusta.

Kiky-sopimus luo positiivisia odotuksia

Paljon puhutun kilpailukykysopimuksen vaikutukset talouskasvuun tulevat Heiskasen mukaan esiin vasta lähivuosien aikana. Sopimus on kuitenkin vaikuttanut jo jonkin verran vientiin, mikä on saattanut poikia tuottavuutta lisääviä kone- ja laiteinvestointeja.

EK:n Mustonen huomauttaa, että talouskasvu lähti käyntiin jo viime vuoden puolella. Kilpailukykysopimus on ollut voimassa vasta tämän vuoden. Sopimuksen vaikutukset ovatkin tulleet esiin kulman takaa.

– Kilpailukykynäkymä tulevaisuuteen on positiivinen, mikä on voinut hyvinkin lisätä halukkuutta investoida.

Tilastokeskuksen mukaan investoinnit kasvoivat heinä-syyskuussa 9 prosenttia vuoden takaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pankkibarometri: Kotitaloudet ovat entistä innokkaampia asuntosijoittajia