Turvetuotannon aloitus useita viikkoja myöhässä

Turvetuotannon aloitus on Vapo Oy:n mukaan jopa kolme viikkoa myöhässä normaaliin kevääseen verrattuna.

Tuotanto on alkanut Etelä-Suomessa, keskisessä Suomessa ja kaakossa, mutta kauden tavoitteesta on tuotettu vasta viisi prosenttia eli alle puolet normaalivuoden toukokuun lopun tuotantomäärästä. Pohjoisessa tuotannon arvioidaan alkavan vasta kesäkuun puolessa välissä.

Vapo tavoittelee kuluvana tuotantokautena yhteensä noin 11 miljoonan kuution turvetuotantoa. Tämä takaisi sen, että kaikkia turvelaatuja riittäisi kaikille tarvitsijoille ensi talvena ja jyrsinpolttoturveasiakkaille jäisivät varastoon vielä yhden lämmityskauden energiaturpeet.

Kuluvaan tuotantokauteen Vapo lähti energiaturpeen osalta hyvästä varastotilanteesta. Huolimatta harvinaisen kylmästä huhti-toukokuusta, on Vapolla varastoituna aikaisempien tuotantovuosien energiajyrsinturvetta kokonaisen lämmityskauden tarve.

– Suurilla energiaturveasiakkailla ei ole siis huolta polttoaineen toimitusvarmuudesta, vaikka koko kesän tuotanto jäisi hyvinkin alhaiseksi, Polttoaineet liiketoiminta-alueen johtaja Pasi Koivisto sanoo tiedotteessa.

Vapo tavoittelee kuluvana kautena noin 9 miljoonan kuution tuotantoa jyrsinpolttoturpeelle ja pala- ja ympäristöturpeille kummallekin noin miljoonaa kuutiota.

– Erityisesti kuivikkeina, kompostoinnin tukiaineena ja kasvuturpeena käytettävästä ympäristöturpeesta tulee pula, jos tuotanto ei onnistu lähellekään tavoitellusti, Koivisto sanoo.

Vielä on Koiviston mukaan liian aikaista ennustaa koko kesän tuotantoa, mutta sen voi sanoa, että vanha nyrkkisääntö ei tänä vuonna pidä. Tuon säännön mukaan puolet kauden tuotannosta on koossa juhannukseen mennessä. Kun tuotanto pyörii täysillä, Vapon tuotantoalueilla työskentelee sen oman henkilöstön lisäksi noin 1 800 urakoitsijoiden ja heidän aliurakoitsijoidensa työntekijää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .