Tutkija: Venäjän asettama aikaraja ehkä propagandaa

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan mukaan Venäjän asettama antautumisen aikaraja Krimin ukrainalaisjoukoille on todennäköisesti propagandaa tai uutisankka.

Strategian laitoksen tutkija Pentti Forsström sanoo, että tietoa aikarajasta saatetaan levittää, koska Ukrainaa halutaan pelotella. Toinen vaihtoehto hänen mukaansa on, että Venäjää halutaan mustamaalata.

Everstiluutnantti Forsströmin tietojen mukaan ilmoitus aamuviiden aikarajasta perustuu osin hyvin epäselviin lähteisiin.

- Olen henkilökohtaisesti kallistumassa ankan puolelle. Minusta näyttää vahvasti siltä, että meneillään on informaatio-operaatio, Forsström kertoo.

Mikäli aikaraja todellisuudessa kuitenkin on asetettu, on kyseessä Forsströmin mielestä vakava uhkaus.

- Se ei kuitenkaan vielä merkitsisi sotaa, vaan sitä, että Krimillä alkaisi selvitys siitä, ketkä antautuvat ja ketkä eivät. Ei aikaraja tarkoita sitä, että Venäjä vie joukkojaan Ukrainaan - Vladimir Putin on tällä hetkellä tiettävästi Pietarin lähellä seuraamassa normaalisti sotaharjoitusta Itämerellä.

Joidenkin uutistoimistojen mukaan tiedon aikarajasta antoi Venäjän laivaston komentaja Mustallamerellä. Tämäkin epäilyttää Forsströmiä.

- Hän on aika monta arvoastetta Putinia alempana. Se ei oikein istu kokonaiskuvaan.

Forsströmin mukaan moni sotilas Krimin ukrainalaisjoukoista on jo loikannut Venäjän palvelukseen.

- Minulla on se käsitys, että enää vähemmistö siellä on Kiovan palveluksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.