Tutkijoilta tymäkät verorohdot osinkoihin ja yhteisöverotukseen

Etlan ja VATT:n tutkimushankkeessa analysoitiin yritys- ja pääomatuloverotuksen ongelmia sekä kehittämisvaihtoehtoja.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskus esittelivät keskiviikkona verolääkkeensä yritys- ja pääomatuloverotukseen. Tutkijat suosittavat muun muassa listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen justeeraamista.

Etlan ja VATT:n raportissa arvioidaan, että Suomen yritys- ja pääomatulojen verotus vääristää yritysten investointipäätöksiä suosimalla investointien rahoittamista velalla ja ohjaamalla investointikohteiden valintaa

 Etlan ja VATT:n hankkeen tutkimusraportissa arvioidaan useita vaihtoehtoisia tapoja pienentää nykyisen järjestelmän kannusteongelmia.

Tavoitteeksi tulisi raportin mukaan ottaa kohtuullisiin veroasteisiin perustuva yritys- ja pääomatuloverotus, joka vääristäisi yritysten ja näiden omistajien taloudellisia valintoja mahdollisimman vähän.

 

Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus syynissä

 

Raportin mukaan osinkoverotuksen ilmeisin ongelma on listaamattomista yhtiöistä saatavien osinkojen veroasteen vaihtelu. Nykyiseen verojärjestelmään sisältyvä kahdeksan prosentin tuottoraja on hyvin korkea, mistä seuraa raportin mukaan joissakin tapauksissa liiankin voimakas kannuste kasvattaa nettovarallisuutta. Kannuste voi jarruttaa investointien kohdentumista parhaiten tuottaviin kohteisiin.

Raportti suosittelee listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen tuottorajan laskemista lähemmäs markkinakorkoja. Muutos tervehdyttäisi järjestelmän kannusteita.

 

Myös nykymallia voidaan kehittää

 

Yhteisöveron muuttamiseen liittyen raportissa arvioidaan kahta kansainvälisessä keskustelussa paljon esillä ollutta järjestelmää, ACE- ja CBIT-mallia.

Yhteisöveron kehittämisvaihtoehdoista yksikään ei Etlan ja VATT:n mukaan ole täysin ongelmaton. Järjestelmää voidaan hyvin kehittää myös nykymallin pohjalta.

Jos yhteisöverokantojen aleneminen näyttäisi kuitenkin pysähtyvän Euroopassa, olisi raportin mukaan perusteltua harkita siirtymistä ACE-malliin. ACE-vähennyksessä yritys voi vähentää oman pääoman laskennallisen kustannuksen.

 

Varausmallit eivät ratkaisisi kannusteongelmia

 

Selvityksessä tarkasteltiin myös Viron jaetun voiton yhteisöveroa ja erilaisia varausvaihtoehtoja.

Viron mallin kustannusneutraali toteutus edellyttäisi korkeaa yhteisöverokantaa. Koska malli suosii voittojen jättämistä yritykseen, se jarruttaisi pääomien uudelleenkohdentumista parhaiten tuottaviin kohteisiin.

Raportin mukaan eri varausmallit keventäisivät verotusta jonkin verran, mutta eivät ratkaisisi nykyjärjestelmän kannusteongelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.