Tutkimus: Heikosta työhyvinvoinnista miljardikustannukset

Sairaus- ja tapaturmapoissaolojen sekä työkyvyttömyyseläkkeiden kustannukset nousevat 4-5 miljardiin euroon vuodessa, arvioidaan tekemättömää työtä koskevan hankkeen raportissa.

Vertailututkimuksen mukaan kustannuksiin voidaan vaikuttaa edistämällä työhyvinvointia. Säästömahdollisuudet ovat 1,3 miljardia euroa vuodessa.

- Työhyvinvoinnin edistäminen voi lisätä yritysten kannattavuutta jopa viidenneksellä. Tämä kuitenkin edellyttää saumatonta yhteistyötä työpaikan johdon, henkilöstön ja työterveyshuollon välillä, kertoo Työterveyslaitoksen toiminta-alueen johtaja Guy Ahonen.

Ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle jää vuosittain noin 20 000 suomalaista. Tälläkin hetkellä työkyvyttömyyseläkkeellä on lähes 200 000 työikäistä.

- Työkyvyn menetys on yksilötasolla pahimmillaan taloudellinen ja inhimillinen katastrofi. Se on iso ongelma myös kansallisella tasolla, kun työuria pitäisi saada jatketuksi, kertoo SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Tukiainen.

Hankkeeseen osallistui työterveyslaitoksen lisäksi edustajia muun muassa työmarkkinajärjestöistä sekä vakuutusyhtiöistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.