Tutkimus: Joka toista on pyydetty tekemään töitä pimeänä

Ilman verokorttia tehty työ on pimeää työtä.

Joka toinen on saanut työtarjouksen, jossa työt on pyydetty tekemään "pimeänä" eli maksamatta palkasta veroa. Tieto käy ilmi kevytyrittäjyyspalvelu UKKO.fi:n kyselytutkimuksesta.

Ilman verokorttia tehty pimeä työ on laitonta. Työnantaja ei maksa pimeää työtä tekevän eläkevakuutuksesta eikä yleensä huolehdi tapaturmavakuutuksestakaan. Pimeästä työstä palkkaa ei makseta pankkitilille, vaan se annetaan suoraan käteen.

Kyselytutkimukseen vastasi 1 270 UKKO.fi-palvelua käyttävää suomalaista kevytyrittäjää. Tutkimuksen perusteella on selvää, että ainakin kevytyrittäjinä työskenteleville on tarjottu pimeää työtä. Kyselyyn vastanneista kaksi kolmasosaa uskoo, että kevytyrittäjyys vähentää harmaata taloutta.

61 prosenttia vastaajista ei pitänyt pimeiden töiden tekemistä hyväksyttävän missään tapauksessa. Joka kolmas vastaaja piti pimeää työtä hyväksyttävänä joissakin tapauksissa, kuten esimerkiksi naapuri- ja sukulaisavussa sekä joulupukki- tai lastenvahtikeikoilla.

Kevytyrittäjät ovat yrittäjiä, jotka tekevät työtä valitsemilleen asiakkaille, mutta hoitavat laskutuksen ja muut paperityöt UKKO.fi-palvelun kautta. Kevytyrittäjyys on yrittäjyyden ja palkkatyön välimuoto.

Lähde: UKKO.fi, Harmaa talous

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.