Tutkimus: Julkisia kilpailutuksia vaivaa vakava kilpailun puute –  yli puoleen kilpailutuksista tulee vain 0–2 tarjousta

Julkisia kilpailutuksia vaivaa vakava kilpailun puute. Tämä ilmenee Valtion taloudellinen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Aalto-yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Kilpailua ei käytännössä ole, koska yli puoleen kilpailutuksista tulee vain 0–2 tarjousta.

Suomessa tietynsuuruiset julkiset hankinnat on yleensä kilpailutettava. Tutkimuksen mukaan kilpailuttamisen tavoite julkisten varojen mahdollisimman tehokkaasta käytöstä ei kuitenkaan näytä tällä hetkellä toteutuvan.

Kilpailusta oli puutetta kaikilla toimialoilla ja niin kuntien kuin valtion tai muiden julkisen sektorin toimijoiden hankinnoissa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin julkisten hankintojen kilpailutuksia Suomessa vuosina 2010–2017.

Tutkimuksessa havaittiin, että kilpailun puute on yhteydessä korkeampiin hankintahintoihin eli kilpailun puutteella on vakavia ja odotettuja seurauksia.

–  Kilpailun puute näyttää johtuvan sekä siitä, että ylipäänsä potentiaalisia tarjoajia ei ole riittävästi että erityisesti siitä, että suuri osa potentiaalisista tarjoajista ei jätä tarjousta, arvioi VATT:n johtava tutkija Janne Tukiainen tiedotteessa.

Hankkija, kuten valtio tai kunnat, voivat VATT:n mukaan yrittää vaikuttaa kilpailun puutteeseen. Kohteita voi suunnitella niin, ettei yrityksille ole liian vaikeaa laskea palvelun tuottamisesta heille aiheutuvia kustannuksia. Myös kilpailutusten pelisääntöjä voi yksinkertaistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.