Tutkimus: Kiistelty Uber elvyttää taloutta

Uusi toimintamalli lisää kysyntää ja taksipalveluihin käytettyä rahamäärää merkittävästi.

Uber ja muut vastaavat palvelut vaikuttavat myönteisesti talouteen. Uuden tutkimuksen mukaan uusi toimintamalli pudottaa hintoja ja vähentää perinteisen taksin kysyntää mutta kokonaisuutena lisää kysyntää ja taksipalveluihin käytettyä rahamäärää merkittävästi.

Jyväskylän yliopiston tutkijat analysoivat Uberin ja vastaavien palveluiden vaikutusta maailmanlaajuisesti. Uber tarkoittaa uudenlaista taksipalvelua: asiakas voi tilata kyydin yksityiseltä autoilijalta älypuhelinsovelluksen avulla.

Tutkijat löysivät kaksi riippuvuussuhdetta: toisen älypuhelimen yleistymisen ja tilattujen Uber-kyytien määrän välillä ja toisen Uber-kyytien ja asiakkaan maksaman hinnan välillä. Tilatut kyydit ovat lisääntyneet, ja kysynnän lisääntyessä hinnat ovat laskeneet.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi New Yorkissa Uber on kasvattanut osuuttaan kaikista tilatuista kyydeistä noin puoleen. Seurauksena kalliiden taksilupien hinnat putosivat noin 1,3 miljoonasta dollarista noin 600 000 dollariin eli puoleen. Lisäksi taksien käyttö lisääntyi yli kymmenen ja taksikyytien hinta laski noin 20 prosenttia.

Uber on joutunut vastatuuleen monissa maissa. Suomessa ensimmäiset oikeustuomiot annettiin huhtikuun alkupuolella. Kaksi Uber-kuljettajaa tuomittiin käräjäoikeudessa sakkoihin luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta. Molemmat tuomittiin myös menettämään kaikki tienestinsä rikoshyötynä valtiolle.

Tutkijoiden mukaan Uber näyttää kuitenkin etenevän määrätietoisesti ja pitävän vastustusta luonnollisena reaktiona käänteentekevään teknologiaan. Euroopan komissio on kehottanut jäsenmaita luomaan elintilaa palveluille, jotka perustuvat esimerkiksi kyytien välitykseen tai oman asunnon vuokraukseen verkossa. Komission mukaan palveluntarjoajilta pitäisi vaatia toimilupa vain silloin, kun se on yleisen edun kannalta välttämätöntä.

– Tutkimus osoittaa, että uusilla digitaalisilla palveluilla on kansantaloutta elvyttävä vaikutus. Siksi digitaalisten palveluiden saatavuus on taattava myös kaikissa EU-maissa, toteaa professori Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopistosta.

Uber on esimerkki digitaalisesta alustataloudesta, jota tutkitaan Suomen Akatemian rahoittamassa Strategisen neuvoston hankkeessa. Mukana ovat Jyväskylän yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto, VTT sekä lähes kymmenen tutkimusyksikköä Japanista, Singaporesta, Itävallasta, Englannista ja USA:sta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.