Tutkimus: Näin eri tavalla julkisen talouden sopeuttamistoimet iskisivät rikkaisiin ja köyhiin

Julkisen talouden erilaiset sopeuttamistoimet vaikuttavat hyvin eri tavoin vähävaraisten ja rikkaiden tuloihin. Asia käy ilmi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahta erilaista sopeuttamistoimea ja niiden vaikutuksia. Toisessa korotettiin valtion tuloveroasteikon marginaaliveroprosentteja ja toisessa leikattiin kansaneläkeindeksiä. Vaikutuksia tarkasteltiin tulokymmenyksittäin, kun kotitaloudet oli järjestetty tulojen mukaan pienimmästä suurimpaan.

Molemmissa tapauksissa budjetti vahvistui laskelmien mukaan 180 miljoonalla eurolla, mutta tulonjakovaikutukset olivat huomattavan erilaiset. Tuloverojen nosto vaikuttaisi käytettävissä oleviin tuloihin suhteellisesti sitä enemmän, mitä suuremmat tulot ovat. Kansaneläkeindeksin leikkaus kohdistuisi moniin tukiin ja eläkkeisiin ja siten erityisesti alimpiin tulonsaajakymmenyksiin.

Tutkimustulosten mukaiset työllisyysvaikutukset ovat sen verran pieniä, ettei niiden huomioiminen vaikuta merkittävästi lopputulokseen, Palkansaajien tutkimuslaitos kertoo tiedotteessaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .