Tutkimus: Ruokaketjun kauppatavat hyvällä tasolla Suomessa

Maidontuottajat tyytyväisimpiä sopimuksiinsa, sianlihan tuottajat tyytymättömimpiä.

Kauppatavat suomalaisessa elintarvikeketjussa ovat pääsääntöisesti hyvällä tasolla. Päivittäistavarakaupan ja Elintarviketeollisuusliiton julkaisemasta tutkimuksesta kävi ilmi, että yleisesti ottaen ketjun sopimuskäytäntöihin ollaan tyytyväisiä. Epäkohtia nousi esiin vain pienessä vähemmistössä tapauksista.

Tutkimuksessa tarkasteltiin elintarvikeketjun kaikkia sopimussuhteita alkutuottajien, elintarviketeollisuuden ja päivittäistavarakaupan välillä ongelmakohtien löytämiseksi.

Elintarviketeollisuusliiton johtajan Heli Tammivuoren mukaan tutkimuksen tulokset ovat odotettua positiivisemmat, mutta myös kehityskohteita löytyi.

– Sopimussuhteet eivät ole niin huonoja kuin julkisuudessa kuvitellaan ja mitä puheissa annetaan ymmärtää, Tammivuori sanoi STT:lle.

Tammivuoren mukaan eniten tyytymättömyyttä sopimuksiin oli pienten yritysten ja maataloustuottajien puolella. Maataloustuottajien keskuudessa näkemykset vaihtelivat tuotantosuuntien välillä. Maidontuottajat olivat tyytyväisimpiä sopimuksiinsa, kun taas sianlihan tuottajat olivat tyytymättömimpiä.

Sianlihan tuottajat olivat tyytymättömiä muun muassa sopimusten pituuteen ja irtisanomisaikoihin.

Julkistaminen viivästyi

Tutkimus toteutettiin alun perin jo viime vuoden loka–marraskuussa, mutta tutkimuksen tilaajiin kuulunut Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ei halunnut julkaista sen tuloksia ennen kuin vasta nyt.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto kiittelee MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan päätöstä antaa suostumuksensa tulosten julkistamiseen.

– Julkisuudessa käydyssä keskustelussa elää sitkeästi virhekäsityksiä todellisesta tilanteesta eikä ketjun toimijoiden pitkäjänteinen kehitystyö tule aina keskustelussa riittävästi esille. Kauppasuhteiden kehittämisen on pohjauduttava oikeaan tietoon nykytilasta, Luoto sanoo järjestöjen tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.