Tutkimus: Yritysjohtajat uskovat tekoälyn ja robotiikan tuovan enemmän työpaikkoja kuin vievän

Kansainvälisen KPMG CEO Outlook -tutkimuksen mukaan uusi teknologia, kuten tekoäly ja robotiikka, luo lähivuosina enemmän työpaikkoja kuin vie niitä. 81 prosenttia tutkimukseen osallistuneista suuryritysten toimitusjohtajista Pohjoismaissa jakaa tämän näkemyksen.

Tulevaisuuden paikkoihin haetaan Pohjoismaissa paljon teknisiä osaajia: eniten kysyntää on kyberturvallisuuden, analytiikan ja uusien teknologioiden taitajille.

– Yhteiskunnallisen kehityksen kannalta on tärkeää, että pystymme tuottamaan yhä enemmän uuden teknologian osaajia. Jotta turvaamme kasvun mahdollisuuden, on tärkeää, että yliopistossa, korkeakouluissa ja miksei jopa peruskouluissa lisätään koodaamiseen, datan käsittelyyn ja automaatioon liittyvää opetusta, sanoo Suomen KPMG:n data-analytiikkapalveluista vastaava Jan Nyström.

Kuten muualla maailmassa, myös pohjoismaiset toimitusjohtajat suosivat ennen kaikkea teknisten kyvykkyyksien kasvattamista. Yllättävää tutkimustuloksissa oli toimitusjohtajien suhteellisen pieni panostusvalmius kulttuurinmuutosta mahdollistaviin osaajiin, kuten työvoiman koulutuksen ja kehittämisen asiantuntijoihin.

– On tärkeää muistaa, että teknologisen kehityksen tulee kulkea käsi kädessä organisaation henkilöresurssien osaamisen kanssa. Pelkällä teknologiaosaamisella ei vielä päästä pitkälle, Nyström sanoo.

Tammi-helmikuussa toteutettuun tutkimukseen osallistui maailmanlaajuisesti 1 300 toimitusjohtajaa 11:ltä eri toimialalta. Jokaisella tutkimukseen osallistuneella yrityksellä on yli 500 miljoonan dollarin vuosittainen liikevaihto.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .