Tuuli ja puu ottavat yhteen uusiutuvan sähkön tarjouskilpailussa

Parhaimmat mahdollisuudet menestyä ovat tuulivoimalla, arvioivat asiantuntijat.

Uusiutuvan sähköntuotannon kilpailutuksesta on tulossa kahden kauppa. Tuulivoima sekä puulla toimivat sähköä ja lämpöä tuottavat yhteistuotantolaitokset (CHP) ovat asiantuntijoiden arvioiden mukaan ylivoimaisia esimerkiksi aurinkosähköön verrattuna.

Tarjouskilpailu koskee uusien hankkeiden tukia. Suurimmat mahdollisuudet kilpailussa menestymiselle ovat tuulivoimalla, arvioivat energia-alan etujärjestöt.

– Vaikuttaa siltä, että maatuulivoima on edullisin tapa tehdä uutta sähköä Suomessa tällä hetkellä, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Konsulttiyritys Pöyryn mukaan tuulivoimaa vastaan kilpailukykyistä voisi olla lähinnä teollisuuden CHP. Esimerkiksi metsäteollisuus käyttää muun muassa prosesseista ylijääviä jakeita energian tuottamiseen. Mukana kilpailutuksessa on todennäköisesti myös kaukolämpöä tuottavien yhteistuotantolaitosten sähkö.

Suomen tuulivoimayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jari Suominen uskoo, että tuulivoima voittaa oman osuutensa tarjouskilpailussa.

– Tuulivoima on yksi kustannustehokkaimpia uusiutuvan sähkön tuotantomuotoja Suomessa, Suominen sanoo.

Myös puupuolta edustavan Bioenergian toimitusjohtaja Harri Laurikka pitää tuulivoimaa kaikkein kovimpana kilpailijana.

Suominen pitää biopohjaista sähköntuotantoa kustannustehokkaana tuulivoiman ohella. Sen sijaan Laurikka ja Leskelä näkevät ongelmia puuraaka-aineen käytössä sähköntuotannossa.

– Kilpailutusjärjestelmä on sinänsä hyvä. Näemme tässä mallissa kuitenkin sellaisia ongelmia, ettei se ole täysin tasapuolinen eri tuotantomuodoille, Laurikka kertoo.

Leskelä huomauttaa, että kaukolämmön ja sähkön yhteistuotantoon liittyy menettelyjä, jotka aiheuttavat yhteistuotantolaitoksille vaikeuksia osallistua tarjouskilpailuun.

– Ehdot on tehty sillä tavalla, että ne ovat ehkä tuulivoimayhtiöille mieluisin ratkaisu, Leskelä sanoo.

Voimaloiden pitää olla täysin uusia

Yhteistuotantolaitosten ongelmana on Laurikan ja Leskelän mukaan se, että kilpailutusehdoissa edellytetään laitoksen tuotannon perustuvan vähintään 85-prosenttisesti uusiutuviin polttoaineisiin.

Leskelä arvioi, että uhkana on tukien menetys, sillä joskus voi olla vaikeata saada uusiutuvaa polttoainetta riittävästi. Laurikka muistuttaa puolestaan, että omistajat haluavat polttoaineiden suhteen mahdollisimman monipuolisia voimaloita.

Laurikka kertoo, että bioalaa harmittaa myös vaatimus, jonka mukaan voimaloiden pitää olla täysin uusia. Ne voivat sijaita vanhoilla laitospaikoilla, mutta niissä ei voi hyödyntää vanhoja osia.

Lisäksi ongelmallista on Laurikan mukaan se, että tukea myönnetään vain sähköntuotantoon. Bioenergian suurimmat mahdollisuudet ovat lämmöntuotannossa ja liikenteen polttoaineissa.

– Se, että puulla tehtäisiin pelkkää sähköä, ei ole tätä päivää eikä varsinkaan tulevaisuutta.

Vesivoima rajattu pois

Sähköntuotannossa tärkein uusiutuvan energian lähde on vesivoima, joka rajattu pois kilpailutuksen piiristä.

Leskelän mukaan asia harmittaa Energiateollisuutta. Hänen mukaansa kaiken uusiutuvan energian pitäisi olla mukana jo periaatteellisista syistä.

Suominen vastaa, että vesivoimassa on tuskin merkittäviä lisärakentamismahdollisuuksia.

Kilpailutuksen on määrä alkaa ensi syksynä

Kilpailutuksen uusiutuvaan energiaan pohjautuvasta sähkötuotannosta on määrä alkaa ensi syksynä. Toisen kierroksen vuoro on vuonna 2019.

Tukijärjestelmän yksityiskohdista ei ole vielä päätetty. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin.) kertoi äskettäin, että tavoitteena on saada päätöksiä tukipaketista helmikuussa.

Kilpailutus tapahtuu siten, että uusiutuvan sähkön tuottajat tekevät tarjouksia uusista hankkeistaan. Tarjouksista valitaan edullisimmat. Tarjouskilpailun voittajilla on kolme vuotta aikaa päästä tuotantoon.

– Tuulivoiman rakentajien näkökulmasta kilpailu tulee olemaan kovaa. Kilpailussa kaikki eivät koskaan pääse tukijärjestelmään, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Kilpailutusjärjestelmä korvaa syöttötariffit uusissa hankkeissa. Leskelä veikkaa, että kilpailutuksessa hinnat voivat pudota jopa puoleen nykyisestä syöttötariffista, joka on 83,5 euroa megawattitunnilta. Tariffi on takuuhinta, jonka tuettu voimala saa markkinahinnasta riippumatta.

Sähkön markkinahinta pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa on liikkunut vuoden alusta lähtien 30 euron molemmin puolin megawattitunnilta.

Kannattavuusraja tuulivoiman rakentamiselle markkinaehtoisesti on eräiden arvioiden mukaan keskimäärin noin 50 euroa megawattitunnilta.

Sähkön markkinahinta on tällä hetkellä poikkeuksellisen alhainen. Voimakas talouskasvu on omiaan lisäämään sähkön kysyntää ja nostamaan sen hintaa.

Tuotannosta 45 prosenttia uusiutuvilla

Kilpailutettava tuotanto on enintään kaksi terawattituntia. Määrä ei ole kovinkaan suuri suhteutettuna Suomen sähköntuotantoon.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tuotettiin vuonna 2016 sähköä 66,2 terawattituntia. Sähkön kulutus oli 85,2 terawattituntia. Erotus katettiin sähkön tuonnilla.

Uusiutuvan energian osuus sähköntuotannosta oli 29,6 terawattituntia eli 45 prosenttia. Vesivoiman osuus tästä oli yli puolet, tuulivoiman kymmenesosa ja lähes koko loppuosa puuperäisillä polttoaineilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kymmenientuhansien brittien Lapin-matka vaakalaudalla Thomas Cook -konkurssissa, Lapin yrityksiä uhkaa iso tulonmenetys

Mitä Tjäreborgin emoyhtiön konkurssi tarkoittaa suomalaismatkustajalle?

Jyväskylän yliopiston tutkimus kertoo karua kieltä metsäteollisuuden innovatiivisuudesta: "Lohduton kuva"

Matkailututkija: Perinteisen pakettimatkailun aika on ohi – Tjäreborgin voi olla vaikea korvata Thomas Cookin järjestämiä lentoja

Nordean asiakaspalveluun voi soittaa nyt myös viittomakielellä: "Erittäin saavutettava ja tasa-arvoinen fiilis"

Euroalueen kasvu sakkaa – ostopäällikköindeksi alimmilleen kuuteen vuoteen

Ruotsalaiset luopuvat käteisen käytöstä vauhdilla, joka hirvittää jo valtiota – kruunulle harkitaan sähköistä vaihtoehtoa

Britannia aloitti rauhanajan suurimman operaation: yli 150 000 Thomas Cook -matkatoimiston asiakasta tuodaan kotiin vuokrakoneilla

Viitasaarelainen Maarla Oy rekrytoi useita metallialan osaajia ja haluaa olla pohjoisen Keski-Suomen paras työpaikka

Lennot Turkista ja Madeiralta toteutuvat – kaksi kolmasosaa Tjäreborgin maanantain paluumatkustajista pääsee alkuperäisillä lennoilla Suomeen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.