Tuulivoima etulyöntiasemassa uusiutuvan sähkön kilpailutuksessa

Tuulivoimayhtiöt ovat selvimmin voittajaehdokkaita uusiutuvan sähköntuotannon kilpailutuksessa, arvioivat energia-alan etujärjestöt. Kovimmat kilpailijat tuulivoimalle löytyvät puupolttoaineilla sähköä ja lämpöä tuottavista yhteistuotantolaitoksista.

– Vaikuttaa siltä, että maatuulivoima on edullisin tapa tehdä uutta sähköä Suomessa tällä hetkellä, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Suomen tuulivoimayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jari Suominen uskoo, että tuulivoima voittaa oman osuutensa kilpailutuksessa.

– Tuulivoima on yksi kustannustehokkaimpia uusiutuvan sähkön tuotantomuotoja Suomessa, Suominen painottaa.

Myös puupuolta edustavan Bioenergian toimitusjohtaja Harri Laurikka pitää tuulivoimaa kaikkein kovimpana kilpailijana. Hän huomauttaa, että kilpailutuksen säännöt ovat ongelmallisia puuenergian tuotannon kannalta.

Tukea myönnetään pelkästään sähkön tuotantoon. Laurikan mukaan bioenergian suurimmat mahdollisuudet ovat kuitenkin lämmöntuotannossa ja liikenteen polttoaineissa.

Kilpailutuksen uusiutuvaan energiaan pohjautuvasta sähkötuotannosta on määrä alkaa ensi syksynä. Toisen kierroksen vuoro on vuonna 2019.

Tukijärjestelmän yksityiskohdista ei ole vielä päätetty. Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin.) kertoi äskettäin, että tavoitteena on saada päätöksiä tukipaketista helmikuussa.

Vesivoima rajattu pois

Kilpailutus tapahtuu siten, että uusiutuvan sähkön tuottajat tekevät tarjouksia uusista hankkeistaan. Tarjouksista valitaan edullisimmat. Ne saavat tukea ja muut jäävät ilman. Vesivoima on rajattu pois kilpailutuksesta.

Kilpailutettava tuotanto on enintään kaksi terawattituntia. Määrä ei ole kovinkaan suuri suhteutettuna Suomen sähköntuotantoon. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa tuotettiin vuonna 2016 sähköä 66,2 terawattituntia. Sähkön kulutus oli 85,2 terawattituntia. Erotus katettiin sähkön tuonnilla.

Kilpailutusjärjestelmä korvaa syöttötariffit uusissa hankkeissa. Energiateollisuuden Leskelä veikkaa, että kilpailutuksessa hinnat putoavat jopa puoleen nykyisestä syöttötariffista, joka on 83,5 euroa megawattitunnilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.