Tuulivoimayhdistys puolustautuu: Tuulivoima maksaa tukensa takaisin

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mielestä tuulivoimalle maksettu tuki on hyvä sijoitus tulevaisuuteen, sillä tukieurot saadaan takaisin muun muassa halvempana sähkönä. Tuulivoiman suuret tuet ovat nostaneet voimakasta kritiikkiä viime aikoina.

Yhteiskunta tukee tuulivoimaa uusiutuvan energian tuotantotuella, jota maksetaan tuotetun energian mukaan. Tuulivoimalle maksetaan 83,50 euron takuuhintaa megawattitunnilta. Jos sähkön markkinahinta on alhaisempi, tuulisähkön tuottajalle maksetaan markkinahinnan ja takuuhinnan välinen erotus. Vuoden 2015 loppuun mennessä rakennettujen voimaloiden tuotolle on mahdollista saada korotettua takuuhintaa (105,30 euroa megawattitunnilta) enimmillään kolmen vuoden ajan. Yhteensä takuuhintaa voi saada 12 vuoden ajan. Hinta on 2,5–3-kertainen sähkön markkinahintaan verrattuna.

Tuulivoimatukien arvioidaan nousevan tänä vuonna yli sadan miljoonan euron (HS 28.1.2015).

– Polttoainevapaa ja muuttuvilta kustannuksiltaan halpa tuulivoima syrjäyttää sähkömarkkinalta kalliimpaa energiantuotantoa ja laskee samalla sähkön markkinahintaa. Kun sähkömarkkinalla on paljon tuulivoimaa, markkinahinnan laskusta saatu säästö on reilusti suurempi kuin tuulivoimalle maksettu tuki, tuulivoima-alan etujärjestö perustelee.

Yhdistys viittaa jyväskyläläisen Energiakolmio Oy:n tammikuussa julkaisemaan sähkömarkkinan seurantaan, jonka mukaan etenkin hyvätuulisena päivänä tuulivoimatuotanto säästää sähkönkäyttäjän sähkölaskussa enemmän kuin sille maksetaan tukea.

– Kun tuulisähköä on markkinalla paljon, näkyy se vähätuulisempaan päivään verrattuna selvästi alempana sähkön markkinahintana. Kun otetaan huomioon sähkön kokonaisoston hinta, nähdään, että sähkön markkinahinnan laskussa saavutettu säästö on moninkertainen maksettuun tukeen verrattuna. Kaikki uusi tuotanto laskee sähkön hintaa Suomen ollessa aliomavarainen, Energiakolmio analyytikko Antti Kouvo summaa.

Hyvätuulisina päivinä tuulivoimalle maksetaan enemmän tukea, mutta samalla sen sähkön hintaa alentava vaikutus kasvaa.

– Kahden kuukauden sähkömarkkinan seurantajakso kertoo, että sähkön hinnan laskusta saatu säästö on ollut hyvätuulisina päivinä lähes kaksi kertaa niin suuri kuin tukeen sijoitettu summa, Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) toiminnanjohtaja Anni Mikkonen sanoo.

– Ensi vuoden alusta tuotantotuki pienenee, joten hyötyvaikutus kasvaa.

Tuki mahdollisti markkinan

Tuulivoimalle maksettu tuki on mahdollistanut kasvavan tuulivoimamarkkinan syntymisen Suomeen. Teknologian kehittyessä ja turbiinihintojen laskiessa alan kilpailukyky kasvaa, ja tavoitteena onkin, että tuesta voidaan asteittain luopua.

– Suomen tuuliolosuhteet ovat todistetusti hyvät, ja tuulivoimaloiden huipunkäyttöajat pärjäävät kansainvälisessäkin vertailussa, toteaa GreenStream Network Oyj:n energia- ja ilmastopolitiikan asiantuntija Sampo Seppänen.

– Mikäli tuulivoimamarkkinan annetaan edelleen kehittyä vuoden 2020 jälkeen ja alaa edistetään kustannustehokkain keinoin, voi tuulivoima Suomessakin olla tulevaisuudessa kilpailukykyinen ilman tukia, hän arvioi

Yhdistyksen mukaan tuulivoiman yhteiskunnalle tuomia hyötyjä ovat työllistävyys, sähköntuotannon CO2-päästöjen väheneminen, energiaomavaraisuuden kasvu ja sen positiivinen vaikutus Suomen vaihtotaseeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.