Työnantajapuoli pöyristyi Sähköliiton "rajuista" toimista: "Tästä kärsivät kotitaloudet"

Myös Palvelualojen työnantaja Palta hämmästelee Sähköliiton toimia.

Energia-alaa edustava Energiateollisuus ihmettelee Sähköliiton päätöstä laajentaa työtaistelutoimensa energia-alalle. Sähköliiton hallitus päätti torstaina, että tukityötaistelutoimena muun muassa energia-alalle tulee voimaan viikon kestävä ylityökielto keskiviikosta alkaen, jos kiistaan Teknologiateollisuuden kanssa ei löydy ratkaisua sitä ennen.

Energiateollisuuden mukaan kyseessä on raju toimenpide kiistassa, jonka osapuoli järjestö ei ole. Energiateollisuuden ja Sähköliiton työehtosopimus on voimassa tammikuun 2018 loppuun asti.

– Työtaistelutoimenpiteet vaikuttavat muun muassa vikojen korjaamisiin, ja tästä kärsivät sekä kotitaloudet että energia-alan palveluntuottajat, sanoo Energiateollisuuden työelämäyksikön johtaja Kari Laaksonen tiedotteessa.

– Kuluneella viikolla runsas lumentulo on katkonut sähköt tuhansilta asiakkailta, ja sään vaihtelusta seurannut tilanne edellyttää ylitöitä,

Myös Palvelualojen työnantaja Palta hämmästelee Sähköliiton toimia ja pitää niitä kohtuuttomina. Palta on osapuolena sähköistys- ja sähköasennusalan, energia-, ICT- ja verkostoalan sekä huolto- ja kunnossapitoalan työehtosopimuksissa. Kaikkia näitä aloja uhkaavat Sähköliiton työtaistelutoimet, ja kaikilla aloilla sopimus on voimassa tammikuun 2018 loppuun asti.

– On käsittämätöntä, että nykylainsäädäntö mahdollistaa edelleen yhden työtaistelun tukemisen toisilla saman ammattiliiton sopimusaloilla, sanoo Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto tiedotteessa.

Sähköliitto haluaa oman sopimuksensa

Sähköalan kiista koskee työehtojen neuvottelua. Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat ilmoittaneet, että sähköalan työntekijöiden työehdot sisällytetään alan pääsopimukseen eli niin sanottuun metallin sopimukseen. Sähköliitto haluaa neuvotella erillisen sopimuksen.

Sähköliitto jätti torstaina varoituksen lakosta, joka alkaisi 10. marraskuuta ja päättyisi 27. marraskuuta. Sen piirissä olisivat kaikki Teknologiateollisuuden sopimusalalla työskentelevä Sähköliiton jäsenet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.