Työttömyyskassojen jäsenmaksut laskevat

Työttömyyskassan jäsenmaksu rasittaa monen suomalaisen kukkaroa ensi vuonna entistä vähemmän, sillä valtaosa Suomen työttömyyskassoista on laskemassa maksujaan vuonna 2018.

Finanssivalvonnan tilastoista käy ilmi, että Suomen kaikkiaan 26 työttömyyskassasta 15 laskee jäsenmaksuaan 2018.

Ennallaan jäsenmaksun pitää yhdeksän ja vain kaksi korottaa jäsenmaksuaan.

Muutos aiempiin vuosiin on suuri. Kuluvalle vuodelle jäsenmaksujaan laski vain neljä kassaa. Vuosina 2016 ja 2015 valtaosa kassoista korotti jäsenmaksujaan. Kassojen lukumäärä putoaa ensi vuonna 28:sta 26:een fuusioiden takia.

Kassojen maksujen alenemiset johtuvat pääosin niiden jäsenistön työttömyystilanteen paranemisesta.

– Näyttäisi siltä, että kassojen taloudellinen tilanne on pääosin helpottunut niin, että monella on varaa alentaa jäsenmaksujaan. Eri kassat saattavat kuitenkin olla hyvin eri asemassa, toimistopäällikkö Marko Aarnio Finanssivalvonnasta huomauttaa.

Korkeasti koulutettuja työntekijöitä, kuten insinöörejä, ekonomeja, tradenomeja ja arkkitehteja, edustava IAET-kassa laskee jäsenmaksuaan ensi vuodelle 105 eurosta 87 euroon vuodessa eli noin 17 prosenttia. Myös esimerkiksi Paperityöväen työttömyyskassa laskee jäsenmaksuaan noin 17 prosenttia 0,59 prosentista 0,49:ään. Osa kassoista perii jäsenmaksun prosenttiosuutena, toiset taas könttäsummana palkasta.

IAET-kassan johtaja Outi Mäki kertoo, että jäsenistön työttömyysaste on parantunut huomattavasti.

– Meidän jäsenistömme työllistyminen on ollut ennakoitua nopeampaa. Työttömyysaste laski 3,6 prosenttiin syyskuussa, kun se vuotta aiemmin oli vielä 4,8 prosenttia, Mäki iloitsee.

Postilla iso korotus

Kaikkia suhdanteet eivät ole kuitenkaan silitelleet myötäsukaisesti. Posti- ja logistiikka-alan työttömyyskassa joutuu nostamaan jäsenmaksuaan 0,60:sta 0,85 prosenttiin. Korotus on peräti 29 prosenttia. Posti onkin ollut julkisuudessa viime vuosina suurten irtisanomistensa tähden.

Posti- ja logistiikka-alan unionin puheenjohtaja Heidi Nieminen korostaa kuitenkin, että niiden jäsenten jäsenmaksu ei nouse, jotka ovat myös ammattiliiton jäseniä .

– Kokonaisjäsenmaksumme pysyy ennallaan 1,59 prosentissa. Siitä vain suurempi osa lohkaistaan nyt työttömyyskassalle, hän sanoo.

Syy kassan jäsenmaksun nousuun on Niemisen mukaan yksiselitteisesti se, että kassasta maksetaan enemmän työttömyysetuuksia kuin ennen.

– Alalla on koko ajan vähemmän työpaikkoja. Postimäärän väheneminen ja digitalisaatio vievät alalta töitä, Nieminen kertoo.

Yllättäen myös Lääkärien työttömyyskassa nostaa jäsenmaksuaan. Tosin kassan jäsenmaksu on ollut melko alhainen, 23 euroa vuodessa, ja se nousee nyt eurolla 24 euroon.

Hakemuksia yhä vähemmän

Työttömyyspäivärahahakemukset kassoihin ovat vähentyneet viime vuosina voimakkaasti. Vielä vuoden 2015 syyskuussa hakemuksia tuli yhteensä 190 400 kappaletta, kun niitä kuluvan vuoden syyskuussa saapui enää noin 149 200 kappaletta. Kolmessa vuodessa hakemusmäärä on vähentynyt siis lähes 22 prosenttia.

Etuuksia maksettiin syyskuussa noin 169,5 miljoonaa euroa, kun vielä vuonna 2015 etuuksia maksettiin yli 50 miljoonaa euroa enemmän.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .