UPM vähentää Suomesta vajaat 300 työpaikkaa

Metsäyhtiö UPM:n tänään ilmoittama tehostamisohjelma voi vähentää Suomesta 283 työpaikkaa. Yhtiö suunnittelee sulkevansa yhteensä neljä paperikonetta Suomessa, Britanniassa ja Ranskassa. Suomessa kiinni on menossa yksi kone Jämsänkosken tehtaalla ja yksi Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa.

Jämsäkosken ja Kaukaan tehtailta yhtiö arvioi vähentävänsä 226 työpaikkaa. Lisäksi UPM keskittää toimitusketjun toimintoja Saksaan, minkä seurauksena Tampereen palvelukeskuksesta on vähenemässä 57 työpaikkaa.

Talousjohtaja Tapio Korpeisen mukaan Suomen korkeat kustannukset vaikuttivat paperikoneiden sulkemispäätökseen Jämsästä ja Kaukaalta. Hänen mukaansa puukuidun, energian ja työvoimakustannusten kilpailukyvystä pitäisi pitää parempaa huolta.

- Teemme tehtaan porttien sisäpuolella kaiken minkä voimme. Sen lisäksi suomalaisen yhteiskunnan kilpailutekijät ovat vaikuttaneet päätökseen, Korpeinen sanoo.

Paperikoneen sulkeminen olisi iso kolaus UPM:n Lappeenrannan tehtaalla, sanoo pääluottamusmies Kari Rikkilä. Hänen mukaansa yhden koneen sulkeminen tietäisi lähes 120 työpaikan menetystä. Tehtaalla on kaksi paperikonetta, joilla valmistetaan aikakauslehtipaperia.

Henkilöstö sai tietää metsäyhtiön kaavailuista aamulla. Rikkilän mukaan uutinen tuli yllätyksenä.

- Suomalainen yhtiö hakkaa aina enemmän kotimaata kuin ulkomaita. Viikatteella vaan jalkoja poikki, koska meillä irtisanominen on helpompaa, pääluottamusmies arvostelee.

Jämsänkosken paperitehtaan työntekijöille tieto paperikoneen sulkemisesta tuli yllätyksenä ja järkytyksenä, sanoo Paperiliiton ammattiosaston puheenjohtaja Esa Pajunen.

Irtisanomisuhka koskee hänen mukaansa noin 110:tä henkilöä. Suljettavalla paperikoneella numero 5 työskentelee runsaat 60 ihmistä, mutta koneen sulkemisella on kerrannaisvaikutuksia eri osastoilta saataviin tukitoimintoihin.

- Työnantaja piti meille puoli kymmeneltä tiedotustilaisuuden. Tunnelmat olivat järkyttyneet, ja porukka poistui paikalta hiljaisena.

Henkilöstön tiedossa oli yhtiön säästöohjelma, mutta näin radikaaleja ratkaisuja ei Pajusen mukaan odotettu.

Yhtiöllä on Jämsässä myös Kaipolan paperitehdas. Jokilaakson tehtaissa on tällä hetkellä yhteensä seitsemän paperikonetta.

Pajunen uskoo, että yt-neuvottelut alkavat marraskuun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.