USA:n kauppaministeri: Kiina kärsii kauppariidasta enemmän – talousmahtien neuvottelujen määrä kestää kaksi päivää

Yhdysvaltojen talous kestää kauppariidan seuraukset Kiinaa paremmin, vakuutteli Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross maanantaina sen jälkeen, kun kitkerään kiistaan ajautuneet suurvallat olivat aloittaneet neuvottelut maiden kahdenvälisistä kauppasuhteista Pekingissä. Uutiskanava CNN:n mukaan neuvottelujen on kerrottu kestävän kaksi päivää.

Rossin mukaan Kiinan talous on jo kärsinyt riidasta. Tämä johtuu siitä, että Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on merkittävästi suurempaa kuin Yhdysvaltojen vienti Kiinaan, ministeri perusteli uutiskanava CNBC:lle. Rossin mukaan maailman toiseksi suurimman talouden ahdingosta ei ole syytä tuntea iloa, muttei myöskään häpeää.

–  Tämän kaltaiset vaikutukset olivat odotettuja. Ero on siinä, että Kiina ymmärtää nyt, miten riippuvainen se on meistä, kauppaministeri tulkitsi.

Kauppariidasta näyttää tosin kärsivän myös Yhdysvaltojen talous.

Markkinoilla kahden talousjätin neuvonpidon tuloksiin suhtauduttiin skeptisesti, ja kurssit Euroopassa ja Yhdysvalloissa hiipuivat loppuviikon nousun jälkeen.

–  Tuskin näemme mitään kouriintuntuvaa läpimurtoa lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi immateriaalioikeuksien suojaan liittyy merkittäviä kynnyskysymyksiä, jotka olisi ratkaistava, sanoi sijoitusyhtiö IG:n analyytikko Joshua Mahony uutistoimisto AFP:lle.

Koston kierre maksuista

Maiden edustajat neuvottelevat kauppasuhteista nyt ensimmäistä kertaa kasvotusten sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping sopivat välirauhasta maiden välisessä kauppasodassa.

Välirauha kauppasodassa alkoi, kun presidentit tapasivat toisensa G20-maiden tapaamisessa joulukuun ensimmäisenä päivänä. Maat sitoutuivat siihen, etteivät aseta toisilleen uusia tullimaksuja 90 päivään.

Tätä ennen maat määräsivät vuorotellen toisilleen maksuja, joihin vastattiin kostotoimilla. Kierre alkoi, kun Trump asetti Kiinalle kovat tullimaksut syyttäen maata epäreilusta kauppapolitiikasta. Kiina puolestaan vastasi asettamalla Yhdysvalloille tullimaksuja.