USA:n keskuspankin johtaja ei usko taantumaan tänä vuonna

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin pääjohtaja Jerome Powell ei usko maan talouden ajautuvan taantumaan tänä vuonna. Powellin kommenteista kertoo muun muassa Washington Post.

–  En näe taantumaa. Yhdysvaltain talous on vahvassa kunnossa, Powell sanoi.

Powellin mielestä suurin uhka on kasvun hidastuminen Kiinassa ja Euroopassa, mutta hän uskoo kuitenkin myös Kiinan talouden kasvavan tänä vuonna vakaasti. Powell sanoi keskuspankin seuraavan tilannetta tarkasti.

Powell arvioi hallinnon sulun olevan pitkittyessään rasite Yhdysvaltain taloudelle.

–  Jos sulku pitkittyy, sillä olisi talouteen vaikutus joka näkyisi tilastoissa varsin selvästi.

Taloustieteilijät ovat olleet laajasti yksimielisiä siitä, että Yhdysvaltain talouskasvu hidastuu tänä vuonna viime vuoden noin kolmesta prosentista. Keskuspankki ennustaa Yhdysvaltojen talouden kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia. Moni ekonomisti ja sijoittaja kuitenkin pelkää kasvun hidastuvan enemmänkin, mitä osaltaan heijasti osakemarkkinoiden raju laskusuunta joulukuussa.

Useat taloustieteilijät ovatkin varoittaneet taantuman riskin kohonneen. Esimerkiksi Harvardin yliopiston professori ja Yhdysvaltain entinen valtiovarainministeri Lawrence Summers arvioi tällä viikolla, että taantuman mahdollisuus vuoteen 2020 mennessä on yli 50 prosenttia.

Powell on ollut viime kuukausina jatkuvasti presidentti Donald Trumpin hampaissa, sillä Trump on vastustanut keskuspankin koronnostoja. Keskuspankki on ennakoinut tälle vuodelle kahta koronnostoa, mutta nyt Powell sanoo Fedin toimivan maltillisesti. Ainakaan seuraavassa keskuspankin kokouksessa tammikuun lopussa koronnostoa tuskin on odotettavissa.

–  Olemme kärsivällisiä ja odotamme, Powell sanoi tammikuun kokouksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.