USA:n senaatti vahvisti Powellin Fedin uudeksi johtajaksi

Yhdysvaltain senaatti on vahvistanut Yhdysvaltojen keskuspankin uudeksi johtajaksi Fedin johtokunnan jäsenen Jerome Powellin. Presidentti Donald Trump nimitti Powellin tehtävään marraskuussa. Asia vahvistettiin senaatissa tiistaina äänin 85–12.

Fedin nykyisen johtajan Janet Yellenin on määrä astua syrjään ensi kuussa, uutistoimisto AFP kertoo. Yellen on toiminut Fedin johdossa vuodesta 2014 lähtien. Powell, 64, poikkeaa Yellenistä samoin kuin kaikista muistakin edeltäjistään pankin johdossa siinä, ettei ole taloustieteilijä, vaan erittäin varakas sijoituspankkiiri.

Powellin uskotaan pitkälti jatkavan Yellenin politiikkaa

Vaikka Powell poikkeaa taustaltaan Yellenistä, hän on pankin johtokunnassa tehnyt mukisematta vuosia yhteistyötä tämän kanssa. Asiantuntijat ovatkin pitäneet epätodennäköisenä, että Fedin politiikka muuttuisi heti, kun Powell astuu ruoriin.

– Ehkä hän ei ole aivan niin ankara pankeille kuin Yellen. Toisaalta, tuskin hän myöskään päästää pankkeja läheskään niin helpolla kuin Trump toivoisi, pohti Brookings-tutkimuslaitoksen ekonomisti David Wessel CNN-uutiskanavalla viime vuonna.

Powellin keskeisenä erona edeltäjäänsä on pidetty sitä, että hän on valmis hilaamaan korkoja ylös hieman nopeammin.

– Jos talous kehittyy niin kuin odotetaan, pitäisin sopivana nostaa korkoja vähitellen, Powell sanoi jo heinäkuussa.

Toinen ero on suhtautuminen sääntelyyn.

– Powell on halukas vähentämään sääntelyä, kun taas Yellen on aggressiivisemman sääntelyn kannalla, sanoi ekonomisti Greg Valliere Fortune-lehdelle.

Trump on ensimmäinen presidentti 40 vuoteen, joka ei antanut edeltäjänsä nimittämän Fedin johtajan jatkaa tehtävässään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.