USA:ssa kuumeiset viime hetken rahakiistaneuvottelut

Yhdysvalloissa käydään kuumeisia viime hetken neuvotteluja, jotta maan hallintoa uhkaava osittainen sulkeminen vältettäisiin. Takaraja sovulle oli puoliltaöin eli aamulla kello seitsemältä Suomen aikaa.

Jos sopua ei löydy, jopa miljoonaa Yhdysvaltain liittohallinnon työntekijää uhkaa palkaton lomautus. Sen ulkopuolelle jäisivät kuitenkin mm. lennonjohtajat ja vanginvartijat.

Erikoisen tilanteen syynä on se, että Yhdysvalloissa alkaa lokakuun alussa uusi budjettikausi, mutta demokraatit ja republikaanit eivät ole päässeet sopuun uudesta budjetista. Hallinnon toiminnan jatkuminen piti varmistaa väliaikaisella rahoituslailla, mutta sekin jämähti kongressiin riitelyyn.

Umpisolmu kiristyi entisestään viikonvaihteessa, kun republikaanienemmistöinen edustajainhuone päätti hyväksyä väliaikaisen rahoituksen vain sillä ehdolla, että presidentti Barack Obaman kiisteltyä terveydenhuoltouudistusta lykätään vuodella. Demokraatit eivät suostu terveydenhuoltolain lykkäämiseen.

Hallintoväen lyhytaikainen lomautus ei asiantuntijoiden mukaan heti aiheuta Yhdysvaltain taloudelle vakavaa vahinkoa. Tilanne on toinen, jos lomautukset jatkuvat pitkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.